Do 2021. brzina vozova BG-Bar do 110km/h
Ilustracija

Srpska ministarka o pruzi

Do 2021. brzina vozova BG-Bar do 110km/h

Za dvije godine građani će moći da putuju prugom Beograd - Bar novim vozovima i brzinom između 80 i 110 kilometara na sat, kazala je ministarka građevinarstva i saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović

Bez obzira na određene najave prethodnih godina i zainteresovanost Srbije za kupovinu Luke Bar, treba sačekati šta Crna Gora namjerava, kaže Zorana Mihajlović. I pored činjenice da je to pitanje za Srbiju veoma važno, i što ta država ima poseban plan za razvoj kopnenih luka.

“Mi ih imamo preko deset, nekoliko veoma važnih - beograska, smederevska, tako da je za nas veoma važan razvoj morske Luke Bar. Kad budemo vidjeli kakav je plan za morsku luku Bar, onda ćemo se i mi kao država opredjeljivati”, saopštila je Mihajlović.

Ono za šta se Srbija već opredijelila je gradnja autoputa do granice sa Crnom Gorom.

Ove godine će pustiti u saobraćaj 103 kilometra od Obrenovca do Preljine, naredne počinju radovi dalje do Požege, a za nastavak do Boljara radi se na projektno tehničkoj dokumentaciji.

“Ostaje taj dio Požega - Boljare za koji očekujemo početak radova 2021, sigurno nekoliko godina da će se raditi, jer je tio najteža dionicana ovom koridoru”, kazala je Mihajlović za Rtcg.

Kada je o željeznici riječ, Srbija je prošle godine rekonstruisala 77 kilometara barske pruge, i to poslije 30 godina.

Ostalo je još dosta posla, ali ne postoji nijedan razlog da se barska pruga u potpunosti ne rekonstriše u relativno kratkom vremenskom periodu.

“Građani koji su ranijih godina navikli da idu barskom prugom, mogu da očekuju da će za dvije godine zaista moći kao nekada da idu prije svega novim vozovima. Dakle, novim vozovima i projektovanom brzinom između 80 i 110 kilometara na sat”, poručila je Mihajlović.

Ona žali što se na ovakvim infrastrukturnim projektima nije radilo prethodnih decenija u regionu. Ipak, vjeruje da ni sada nije kasno. Jer važno je to, kako kaže zbog stabilnosti, ali i ubrzanog razvoja naših država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.