Kašćelan primio učesnike Međunarodnog festivala folklora „Cetinje 2018”

Kašćelan primio učesnike Međunarodnog festivala folklora „Cetinje 2018”

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan primio je predstavnike ansambala sedam zemalja učesnica na Međunarodnom festivalu folklora „Cetinje 2018”.

Gradonačelnik je gostima poželio dobrodošlicu i istakao da mu je čast što Cetinje ima priliku da bude domaćin događaja u kom se prepliću različite tradicije, kulture i iskustva iz kojih, kako je naveo, možemo svi mnogo da naučimo.

On je naglasio da su spoj mladosti i duh prošlih vremena, koji živi kroz narodnu nošnju, pjesmu i igru, prethodna tri dana uljepšali grad, a da su učesnici Festivala, njih više od 200, na najbolji način predstavili zemlje iz kojih dolaze.

Predstavnici ansambala Bugarske, Makedonije, Češke, Poljske, Turske i Hrvatske zahvalili su se gradonačelniku na prijemu i pozvali ga da posjete države ispred kojih nastupaju ove godine na Ljetnjoj pozornici.

Na kraju susreta gradonačelnik Kašćelan i gosti su razmijenili poklone.

Dvanaesti Međunarodni festival folklora tradicionalno organizuje Kulturno-umjetničko društvo „Njegoš” pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF.

U prethodna dva dana publika je imala priliku da uživa u folklornim plesovima, izvornim i autohtonim igrama i pjesama iz Evrope i Evroazije i bude centar prelamanja narodnog življenja u okruženju i van njega,saopšteno je iz Prijestonice.

U okviru programa u subotu je na Dvorskom trgu organizovan Međunarodni sajam suvenira na kom su gosti promovisali dobra iz svoje kulturne baštine, ali i nacionalnu kuhinju i ostale znamenitosti.

"Publika na Ljetnjoj pozornici i večeras će, od 20.30 sati, uživati u koreografijama ansambala, a nakon nastupa biće organizovana dodjela diploma i razmjena poklona predstavnika zemalja učesnica čime će ovogodišnji Festival biti proglašen zatvorenim", saopšteno je iz Prijestonice.

Festival je organizovan uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje, Turističke organizacije Prijestonice Cetinje i Ministarstva kulture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.