Godinama bili zaleđeni, a onda crvi oživjeli i proglašeni najstarijim životinjama na svijetu
Foto:Siberian Times

Stari preko 36.000 godina

Godinama bili zaleđeni, a onda crvi oživjeli i proglašeni najstarijim životinjama na svijetu

Dva crva, koja su se nalazila u permafrostu više desetina hiljada godina, oživjela su nakon što su ih naučnici odledili i sada se smatraju najstarijim životinjama na planeti.

Drevne nematode, odnosno valjkasti crvi, živahno se kreću i jedu prvi put još od pleistocena, nakon što su odleđeni u petrijevim posudama, navodi se u istraživanju tima ruskih naučnika u saradnji sa Univerzitetom Prinston.

„Demonstrirali smo sposobnost višećelijskih organizama za dugotrajnu kriptobiozu u slojevima permafrosta na Arktiku“, istakli su autori istraživanja.

Oko 300 preistorijskih crva odleđeno je u laboratoriji u Moskvi. Dvije ženke su od tada pokazale znake života, prenosi RTS.

„Podaci koje smo prikupili pokazuju sposobnost višećelijskih organizama da prežive dugotrajnu kriptobiozu u uslovima prirodne kriokonzervacije“, objasnili su naučnici za Sajbirijan tajms.

Oba crva došla su iz Jakutije, najhladnijeg regiona Rusije, gdje su slojevi permafrosta (površinski sloj Zemljine kore koji se nalazi ispod temperature mržnjenja u periodu od nekoliko hiljada godina) obilni.

Jedan od crva star je oko 32.000 godina, dok je drugi 15.000 godina stariji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.