Nova vrsta naknada za oko 600 majki
Sa protesta korisnica naknada, arhiva

Skupština usvojila izmjene

Nova vrsta naknada za oko 600 majki

Skupština je sinoć usvojila izmijenjeni Zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila 2017. godine kojim je propisano da oko 600 majki troje ili više djece koje su ranije, zarad sticanja prava na doživotnu naknadu prekinule ugovor na određeno vrijeme, sada ostvari pravo na novu vrstu naknade.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić ispričao je da je akt promijenjen iz razloga što ova kategorija žena nije bila pravno prepoznata, jer je nakon ukidanja naknade po osnovu rođenja troje ili više djece uvedena nova vrsta primanja samo za one korisnice koje su imale ugovor na neodređeno vrijeme.

- Na ovaj način se sada u potpunosti izjadnačavaju u pravnom statusu – rekao je on, piše Pobjeda.

Majkama koje steknu pravo na ovu novu vrstu naknade biće isplaćena primanja za period od 12. maja, od dana kada je objavljena odluka Ustavnog suda kojom su ukinute doživotne naknade.

Poslanik DF-a Janko Vučinić negodovao je što se mijenja zakon, ocjenjujući da je akt, zapravo, pokušaj da se „jedna diskriminacija izliječi još jačom“.

- Po onoj narodnoj: klin se klinom izbija. Zakon se odnosi na oko 600 majki... Šta ćemo sa onim majkama kojima nijesu uplaćivani doprinosi, kako će one donijeti dokaz da su bile zaposlene, veliki broj je takvih – kazao je on.

I nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da postoje još neke kategorije majki koje nijesu uvrštene ovim aktom, poput one koja okuplja žene koje su zbog stečaja ostala bez posla. Damjanović smatra i da je neprihvatljivo da se izmijenjeni zakon primjenjuje od 12. maja, što je propisano odlukom Ustavnog suda, a kojom se ,,briše stupanje na snagu zakona od 1. jula“.

- To je nonsens. To se nikada nije desilo u našem pravnom poretku. Sada vraćamo zakon na 12. maj – kazao je on.

Istakao je i da će se boriti da se izmijene odredbe kojima je popisano da žene godina od 45 do 55 i od 33 do 45 primaju naknadu u periodu od tri do pet godina.

- Ne vidim nikakav razlog ili ustavno ograničenje da to bude 15 ili 13 godina, sad neću da licitiram - kazao je on.

U zakonu je precizirano kako će iznos od 193 eura primati majke koje su dok su radile ostvarivale zaradu u neto iznosu do 200 eura, a primanje, od 264 eura, imaće majke koje su dobijale platu u neto iznosu od 200 do 350 eura.

Najveći iznos, 336 eura, predviđen je za majke koje su prije prestanka radnog odnosa ostvarivale mjesečnu zaradu u neto iznosu većem od 350 eura.

Predviđeno je da korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 55 do 61 godinu, ostvaruju pravo na naknadu do ispunjavanja jednog od uslova za sticanje prava na penziju, a majke koje su navršile 45 do 55 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od pet godina.

Korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 33 do 45 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od tri godine.

Pobjeda/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.