Samsung najavio: Stižu ekrani koji se neće moći slomiti!
ilustracija

Samsung najavio: Stižu ekrani koji se neće moći slomiti!

Južnokorejska korporacija navodno je razvila ekrane za pametne telefone koje je nemoguće (ili barem vrlo teško) oštetiti.

Većina nas zna, na žalost, koliko skupo može koštati trenutak nepažnje ili nespretnosti. Napuknut ekran može smartfon učiniti u potpunosti beskorisnim ili tražiti zamjenu stakla koja će nam iz džepa izbiti nemalu količinu novca.

U Samsungu taj problem namjeravaju riješiti novim OLED ekranima za pametne telefone koji će, kako tvrde, biti nesalomljivi.

Iza te tvrdnje s certifikatom za nove Samsungoveekrane je stala Underwriters Laboratories, savjetodavna firma koja obavlja službena testiranja za američko Ministarstvo rada, u skladu sa zahtjevima koje pred uređaje postavljaju vojni standardi, prenosi Tportal.

Novi ekrani razvijeni su korišćenjem neslomljivog sloja i, umjesto stakla, ojačanog plastičnog prozora pričvršćenog na njega. Ta je kombinacija, uvjeravaju u Underwriters Laboratories, uspjela bez posljedica preživjeti 26 ispuštanja s visine od 120 centimetara. Kasnije su ih ispuštali s visine od 180 centimetara, što su uređaji takođe navodno uspjeli preživjeti bez vidljivih oštećenja.

Uz padove, novi ekrani bili su izloženi visokim (71 Celzijusov stupanj) i niskim (- 32 C) temperaturama. I taj su test prošli, kažu u Underwriters Laboratories.

'Ojačani plastični prozor posebno je pogodan za prijenosne elektroničke uređaje ne samo zato što je nesalomljiv, već i zato što je lagan, prenošljiv i otporan, po čemu je vrlo nalik staklu', rekao je Hojung Kim, glavni direktor odnosa s javnošću firme Samsung Display.

Kad će biti pušteni u prodaju zasad nije poznato, piše Tech Radar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.