Podmorski kabl je energetski most Italije sa Balkanom i donosi dobrobit državama
Sa sastanka

Đukanović u Terni

Podmorski kabl je energetski most Italije sa Balkanom i donosi dobrobit državama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, drugog dana zvanične posjete Italiji, na poziv predsjednika Serđa Matarele, sastao se sa rukovodstvom državne kompanije Terna u njihovom sjedištu u Rimu.

Kompanija Terna gradi energetski podmorski kabal između Crne Gore i Italije, čija je vrijednost više od milijarde.

Predsjednica Katja Bastioli kazala je da je posjeta Đukanovića Italiji i njihovoj kompaniji od istorijske važnosti za odnose dvije države i čast za Ternu.

Naglasila je da je projekat koji se gradi rezultat čvrste bilateralne saradnje Italije i Crne Gore, kao i Sporazuma o strateškoj sradnji dvije države, odnosno ministarstva ekonomije, CGES –a i TERNE.

Terna007

Predsjednica Terne ističe da ova elekro-energetska, inovativna i održiva veza, predstavlja snažan doprinos integraciji regiona Zapadnog Balkana u evropske tokove.

Objekat podmorskog kabla, energetski je most Italije sa Balkanom i donosi dobrobit dvijema državama, ali i cijelom balkanskom regionu, poručila je Bastioli.

Izvršni Direktor Terne Luiđi Feraris, prezentujući rezultate izgradnje istakao je da EU podmorski kabal priznaje kao projekat od opšteg interesa.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo prilikom da se u okviru zvanične posjete Italiji sastane i sa rukovodstvom kompanije, koja je važan strateški partner.

Ocijenio je da obje strane imaju razloga da budu ponosne na zajednički projekat jer on predstavlja više od saradnje kompanija i dvije države.

Terna010

Podmorski kabal jedan je od ključnih linkova za integrisanje Regiona u Evropu, jer je, kaže Đukanović ključno unaprijediti veze iz domena saobraćaja, energetike i informatike.

"Završetak projekta se jasno vidi i možemo biti ponosni što smo ostvarili jednu važnu vezu u strateškoj integraciji Balkana", rekao je on, uz ocjenu da je to i podsticaj za otvaranje perspektive dalje saradnje sa Ternom, ali i širom investicionom zajednicom iz Italije i Evrope.

U razgovorima u Terni učestvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je ocijenila da je Crna Gora zahvaljujući ovom projektu postala energetsko čvorište regiona i poručila da će obaveze i rokovi biti s crnogorske strane do kraja ispoštovani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.