Preminuo  Vasilij Kovaljov, posljednji svjedok Staljinovih radnih logora
Foto: Getty Images

U 89. godini

Preminuo Vasilij Kovaljov, posljednji svjedok Staljinovih radnih logora

Jedan od posljednjih svjedoka Staljinovih radnih logora - "gulaga", Vasilij Kovaljov, preminuo je na istoku Rusije u 89. godini.

On je preživio kaznene ćelije i premlaćivanja u zatvorskom sistemu gulaga tadašnjeg SSSR, preneo je BBC. Kada je pokušao da pobegne 1954. godine, proveo je pet mjeseci krijući se u ledenom rudniku sa još dva zatvorenika. 

Kovaljov je 1950. godine, kada je imao 20 godina, proglašen krivim za antisovjetsku sabotažu, prenosi Tanjug. 

Stara sablja koju je koristio za sjeckanje povrća bila je dovoljna da bude osuđen kao i milioni drugih žrtava staljinističkog terora, naveo je BBC. 

Kovaljov je oslobođen 1957. godine, kada je Staljinov nasljednik Nikita Hruščov proglasio amnestiju. 

Ostao je da živi u Magadanu, sve do smrti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.