Međunarodni festival folklora na Cetinju od 27.jula (FOTO)
KUD Njegoš

Centar igre

Međunarodni festival folklora na Cetinju od 27.jula (FOTO)

Narodni plesovi, kostimi i napjevi, iz raznih krajeva Evrope i Evroazije, učiniće Cetinje centrom igre od 27. do 30. jula, kada će biti održan 12. Međunarodni festival folklora.

Kulturno-umjetničko društvo „Njegoš“ je tradicionalno domaćin događaja koji se održava na Cetinju od 2000. godine. Za to vrijeme Cetinje i ansambl „Njegoš“ ugostili su na hiljade učesnika i gostiju koji su imali priliku da uživaju u plesovima i upoznaju se sa tradicijom, kulturom i stvaralaštvom naroda iz okruženja i svijeta, saopšteno je iz Prijestonice.

Kako se navodi, kroz godine festival je mijenjao formu, ali ne i suštinu. Do 2003. godine održavan je kao crnogorski festival folklora, da bi od 2004. do 2008. godine podigao ljestvicu i, pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF, poprimio internacionalni karakter.

folklor20162

Foto: Prijestonica

Istaknuto je da se cetinjski festival folklora nalazi u zvaničnom kalendaru CIOFF-ovih festivala za 2008, 2009. i 2010. godinu. Po završetku festivala 2008. godine, organizatori su iz praktičnih razloga donijeli odluku da manifestacija bude održana svake druge godine, što je praksa velikih centara kada su ovakvi događaji u pitanju.

Festival, između ostalog, govori o visokim kulturnim standardima koji uživaju podršku kako Prijestonice Cetinja, tako i države Crne Gore. Ova ugledna manifestacija okuplja najznačajnije folklorne ansamble iz zemalja, koje su kao svoje predstavnike uputile nacionalne članice CIOFA.

folklor2014

Foto: Prijestonica

Kako se navodi, ovogodišnji, 12. festival folklora CIOFF „Cetinje 2018“ koncipiran je tako da bude dostupan različitoj publici, a prije svega poklonicima tradicionalne umjetnosti, folklornih plesova, izvornih i autohtonih igara i pjesama, koji predstavljaju dokaz o identitetu jednog naroda. Takve publike u Crnoj Gori ima mnogo, o čemu svjedoči puna Ljetna pozornica za vrijeme trajanja festivala.

Pored domaćih učesnika, istaknuto je da će Prijestonica ugostiti ansamble iz šest zemalja - Turske, Poljske, Češke, Bugarske, Makedonije, Hrvatske. Ovakav sastav ansambala i predviđeni program garantuju da će festival biti atraktivan posjetiocima pod Orlovim kršem.

folklor2012

Foto: Prijestonica

Cilj festivala je, kako se navodi, prije svega, očuvanje tradicije, kulturnog nasljeđa i bogatih tradicionalnih folklornih igara, a time i promovisanje kulturne razmjene između zemalja učesnica. Od neprocjenjivog značaja je kulturno povezivanje regije putem folklornih grupa i kulturnih udruženja, ali i drugih oblika tradicionalnog okupljanja kao mjesta prelamanja narodnog življenja u okruženju i van njega. Time se razvija i kulturni turizam, jer folklorno stvaralaštvo je turističko kulturni potencijal.

Želja organizatora je da festival okupi različite generacije i profile ljudi, a prije svega da podstakne društvo da ujedinjenim snagama uči i gradi svoju kulturu i tradiciju.

KUD „Njegoš“ organizuje festival uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje, Turističke organizacije Prijestonice Cetinje i Ministarstva kulture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.