Marković-Orban: Crna Gora u suštini spremna za članstvo u EU
Orban i Marković

Odnosi CG i Mađarske na najvišem nivou

Marković-Orban: Crna Gora u suštini spremna za članstvo u EU

Predsjednici vlada Crne Gore i Mađarske Duško Marković i Viktor Orban poručili su danas nakon zvaničnih razgovora da su odnosi dviju država na najvišem nivou, karakterisani savezništvom u NATO- u, saradnjom po pitanju evropskih integracija i izuzetnim prostorom za ulaganja u crnogorsku privredu od strane mađarskih investitora.

„Mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou. Karakterisani su savezništvom u NATO-u, saradnjom po pitanju Evropskih integracija i konstantnom usponu kada se radi o potencijalnoj ekonomskoj saradnji“- rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

GetImage2

Marković je istakao da Crna Gora cijeni podršku Mađarske kada je u pitanju proces EU integracije Crne Gore i njihovu spremnost da pomognu na ekspertskom nivou i prenesu svoja iskustva.

„EU je za nas apsolutni prioritet, strateški cilj kojim smo posvećeni u potpunosti i koji je važan za nas i za Evropu. Mi ćemo nastaviti da radimo na usvajanju vrijednosti, sprovođenju reformi i jačanju demokratizacije društva. Nalazimo se pred najsloženijom fazom integracija i uz podršku partnera bićemo spremni da se suočimo sa svim obavezama.” – naglasio je premijer Marković i dodao: „Razmijenili smo mišljenja i o raznim temama koje su danas prisutne sa aspekta bezbjednosti u regionu ali i u Evropi. Crna Gora ima postavljene mehanizme da očuva svoju bezbjednost ali istovremeno da doprinosi regionalnoj i široj globalnoj bezbjednosti.”

GetImage3

Crna Gora pozdravlja interes Mađarske da promoviše jačanje mađarskih investicija u Crnu Goru i ukupnom jačanju ekonomske saradnje.

„Mađarski investitori su dobrodošli, Crna Gora je svakog dana sve privlačnija za kompanije iz čitavog svijeta i posebno se radujemo kada naši partneri i prijatelji, kao što je Mađarska, to prepoznaju i znaju da koriste u obostranom interesu.” – rekao je Marković.

Istakavši da su za Mađarsku zvanični razgovori sa Crnom Gorom izuzetno značajni, premijer Viktor Orban je naglasio da između Crne Gore i Mađarske nema strateških ni taktičkih suprotnosti, te da je to upravo razlog za veoma otvorene razgovore.

On je čestitao Crnoj Gori na članstvu u NATO-u.

 „Vi niste izabrali za sebe jednu organizaciju, nego jednu budućnost. Dio te budućnosti smo i mi Mađari, jer smo i mi članica NATO-a. Vidim realne mogućnosti da Crna Gora vrlo brzo postane članica i EU...Mogu odgovorno da kažem da je Crna Gora u suštini spremna za članstvo u Evropskoj uniji.“

GetImage1

Izrazivši zadovoljstvo zbog težnji mađarskih investitora da svoj kapital ulažu u zemlje susjedne regije, premijer Orban je naglasio da prostor za ulaganje postoji i u Crnoj Gori.

„Predstoje nam velike mogućnosti. Biće nam drago da učestvujemo u modernizaciji crnogorske privrede“- rekao je premijer Orban.

Premijer Mađarske je poručio javnosti da je u zvaničnim razgovorima bilo riječi o migracijama.

 „Ja sam gospodinu predsjedniku poručio da ako imaju problema sa migrantima, Mađarska je spremna i tu da pomogne, jer kada Crna Gora brani svoje granice onda ne brani samo Crnu Goru nego i Mađarsku i cijelu EU", poručio je Orban.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.