Globalno zagrijavanje povećava stope samoubistava
ilustracija

Istraživanje

Globalno zagrijavanje povećava stope samoubistava

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Meksika očekuju da će povećanje temperature zbog globalnog zagrijavanja povećati stopu samoubistava u SAD- u i Meksiku.

Istraživači na Stanford univerzitetu predviđaju da će porast temperatura doveli do 21.000 više samoubistava godišnje u dvije zemlje do 2050. godine. 

”Kada govorimo o klimatskim promjenama, lako je razmišljati o njima apstraktno, ali hiljade dodatnih samoubistava koje će se vjerovatno dogoditi kao rezultat klimatskih promjene nisu samo broj, predstavljaju tragične gubitke za porodice širom zemlje”, rekao je autor Maršal Burke u svom izvještaju. 

Naučnici su povezivali porast stope samoubistva s toplijim vremenom već neko vrijeme, iako su razlozi za to ostali nejasni. 

U studiji istraživači su pratili stopu samoubistava u hiljadama američkih država, gradova i meksičkih opština. Zatim su upoređivali godišnje stope samoubistva s istorijskim temperaturnim podacima.

Osim toga, istraživači su prikupljali poruke s društvenih mreža koje su sadržavale ključne riječi koje ukazuje na depresiju, kao što su "usamljen" ili "samoubistvo". Zatim su uspoređivali poruke s podacima o temperaturi. 

Istraživači su pronašli jaku vezu između visokih temperatura i stope samoubistava, kao i depresivnih poruka na društvenim mrežama. 

”Povećanje temperature do 2050. godine zbog klimatskih promjena bi trebalo povećati broj samoubistava u SAD-u. za 1,4 posto i u Meksiku za 2,3 posto”, dodao je Burke. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), oko 800.000 osoba počine samoubistvo svake godine širom svijeta. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili su oko 45.000 samoubistava u SAD-u u 2016. godini. U 2014. godini, SZO je saopštio da je bilo oko 6.200 samoubistava u Meksiku. 

“Samoubistvo je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, a stope samoubistava u Sjedinjenim Američkim Državama su dramatično porasle u proteklih 15 godina. Dakle, bolje razumijevanje uzroka samoubistva je prioritet za javno zdravlje”, istakao je Burke. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.