Zukorlić: Ugljanin hvalio Srbiju kao zemlju blagostanja za Bošnjake, sada pokušava da profitira radikalizacijom
Muamer Zukorlić

Zukorlić: Ugljanin hvalio Srbiju kao zemlju blagostanja za Bošnjake, sada pokušava da profitira radikalizacijom

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić ocijenio je juče da predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pokušava da "radikalizacijom stanja stranački i uskointeresno profitira".

On je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je Ugljanin drugačije govorio dok je bio ministar.

"Poznato je da je tada bespogovorno izvršavao volju Vojislava Koštunice, a potom i Borisa Tadića, hvaleći Srbiju kao zemlju blagostanja za Bošnjake, odričući se autonomije i vrlo rijetko pominjući Sandžak. Tada je sa Koštunicom udario na jedinstvo Islamske zajednice, a 2010. godine je uručio priznanje Tadiću za navodni doprinos afirmaciji prava Bošnjaka u Srbiji", istakao je Zukorlić.

Predsjednik BNV je juče poručio da Aleksandar Vučić nije bošnjački predsjednik, a Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije bošnjačka premijerka i ministri.

"To je u suprotnosti sa činjenicom da je njegova stranka otvoreno podržala Vučića na prošlim izborima darujući mu više od 65 odsto glasova u Sjenici i Tutinu, opštinama u kojima SDA Sandžaka samostalno kontroliše vlast. Takođe, SDA Sandžaka je u koaliciji sa naprednjacima u svim sandžačkim gradovima, osim Nove Varoši", dodao je Zukorlić.

Ugljanin je rekao i da su Zukorlić, kao i potpredsjednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić "Bošnjaci koji su u službi Vlade Srbije, od koje primaju platu i da zbog toga moraju da pjevaju kako im se diriguje".

"Tu optužbu razumijem kao posljedicu njegovog ličnog iskustva i odnosa prema vlastima u Beogradu dok je bio na poziciji ministra", poručio je Zukorlić.

Lider SPP smatra da su posljednji Ugljaninovi potezi "cehovi koje ispostavlja nakon što ga osam godina ova i prethodne vlasti nezakonito drže na čelu Bošnjackog nacionalnog vijeća".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.