Ako želite da vam preplanulost duže traje pratite ova pravila
Ilustracija

Ako želite da vam preplanulost duže traje pratite ova pravila

Jedina pozitivna stvar pri povratku u realnost nakon godišnjeg odmora jeste preplanuli ten koji ponosno pokazujemo svima i nastojimo ga zadržati što duže.

Pridržavajući se ova tri pravila to više i nije tako nemoguće.

1. Redovini piling

Iako je prva pomisao da piling uklanja preplanulu boju koju smo stekli na godišnjem odmoru, za dugotrajnu preplanulost taj je korak ključan. Površinski sloj kože ljušti se otprilike svake dvije sedmice, stoga je bitno ukloniti mrtve stanice kako bi zrake sunca probile do kože. Na taj način se dobija dubinska preplanulost koja će trajati cijelo ljeto. Za ujednačen ten napravite lagani piling svake dvije sedmice. Piling možete pripremiti i sami mješavinom šećera i meda, kafe i maslinovog ulja ili zobenih žitarica i soli.

2. Hidratacija kože iznutra i spolja

Ovaj korak je izuzetno važan za dobijanje ujednačenog tena. Kožu hranite svakodnevno, posebno u onim razdobljima kada češće boravite na suncu. Posebnu pažnju posvetite dijelovima tijela koji vam se najviše isušuju. To ćete lako uočiti jer koža na tim mjestima najbrže upija. Za preplanulu put tokom sunčanja koristite proizvode koji pružaju zaštitu, ali i hidratizuju te podstiču prirodne procese tamnjenja kože. Uz to, kožu je potrebno hidratizovati iznutra. Budući da se ljeti pojačano znojimo, treba paziti na dovoljan unos vode.

3. Izbjegavanje tuširanja u vrućoj vodi

Dugotrajno tuširanje vrućom vodom isušuje kožu, stoga se držite mlake vode i hidratizovanih gelova za tuširanje ako želite da vašu kožu krasi dugotrajna preplanulost. Takođe izbjegavajte proizvode za depiliranje na bazi kiselina jer one uklanjaju sloj vaše kože zajedno s bojom.

Nezavisne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.