Trudnoća: Kako da znate da nosite blizance?
ilustracija

Trudnoća: Kako da znate da nosite blizance?

U mnogim slučajevima možete i same otkriti da li imate blizanačku trudnoću, ukoliko obratite pažnju na ove stvari.

"Veoma pozitivan" rezultat testa za utvrđivanje trudnoće

Pod "veoma pozitivnim" rezultatom testa za utvrđivanje trudnoće se podrazumijeva to da čak i ukoliko test radite dan-dva nakon izostanka menstruacije linija (ili znak +) na testu jasno je izražena i pokazuje da ste u drugom stanju. U većini slučajeva kada se test radi ovako rano, linija na testu je blijeda.

Test za trudnoću mjeri nivo hormona HCG (human chorionic gonadotropin), a vjeruje se da žena koja nosi blizance ima povišen nivo ovog hormona, te je stoga rezultat testa vidljiviji.

Brže dobijanje na kilaži

Usled bržeg rasta materice i veće količine plodove vode, majke blizanaca u većini slučajeva dobijaju brže na kilaži. U prvom trimestru mogu da dobiju i do 5 kg, krajem drugog trimestra od 7 do 11 kg, a do kraja trudnoće i do 20 kg.

Naravno ovo u velikoj mjeri zavisi od mnogo faktora uključujući i kilažu koju je žena imala prije trudnoće, a o tome koliko je dovoljno da se ugojite u trudnoći najbolje će vas posavjetovati ljekar. Ipak, nemojte se iznenaditi ako već nakon 6. nedelje ne budete mogli da nosite svoju staru garderobu.

Jako izražene jutarnje mučnine i/ili umor

Kod mnogo majki koje očekuju blizance jutarnje mučnine i umor su mnogo više izraženi, ali to zavisi od slučaja do slučaja. Kod nekih žena mučnina uopšte nema ili su veoma blage, dok neke trudnice koje su imale više trudnoća tvrde da su im simptomi bili gori kada su nosile jednu bebu.

Međutim, uglavnom se majke koje očekuju blizance žale na neobično jako izražen umor i gubitak energije. Takođe, u nekim slučajevima u toku blizanačke trudnoće izraženije je lupanje srca i pojava nesanice.

Ranije osjećaju pomjeranja bebe

Većina trudnica prva pomjeranja bebe osjeća tek oko 18 – 22 nedelje. Veoma je vjerovatno da će žena koja očekuje blizance ranije osjetiti pomjeranje beba u stomaku. Međutim, ovo treba uzeti u obzir kao uslovnu činjenicu, jer žene koje su prvi put trudne možda neće znati da odrede da je upravo ono što su osjetile, pomjeranje bebe.

Takođe, može se desiti da i jedna beba bude izuzetno živahna i da ne možete biti sigurni da je u stomaku još jedna beba.

Veoma visok nivo alfafetoproteina

Za mnoge majke koje ne osjećaju druge neobične simptome, ovo može biti prvi znak da posumnjaju da možda očekuju blizance. Visoki rezultati AFP testa ukazuju ili na abnormalnosti kod jedne bebe, ili postojanje dvije ili više beba. Nakon ovog testa ljekar zakazuje ultrazvučni pregled ili na dodatne testove kako bi se utvrdio razlog zašto su rezultati visoki.

Ultrazvuk

Na kraju, bez obzira na sve znake, ipak je ultrazvuk u toku drugog timestra najbolja i najsigurnija potvrda da nosite blizance. Na monituru ultrazvuka ljekar će lako utvrditi da se radi o dva fetusa i/ili o dva otkucaja srca.

Izvor: srbijadanas.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.