Belgija proslavila godišnjicu nezavisnosti uz vojnu paradu i brojne manifestacije
Foto: AA

Širom zemlje

Belgija proslavila godišnjicu nezavisnosti uz vojnu paradu i brojne manifestacije

Povodom 187. godišnjice nezavisnosti Belgije u Briselu je održana vojna parada.

Svečanost povodom nezavisnosti održana je u katedrali St. Mišel i St. Gudula u Briselu. Danas je širom zemlje nacionalni dan koji se obilježava različitim aktivnostima. Ceremoniji u katedrali u Briselu, između ostalih, pored velikog broja zvanica prisustvovali su i kralj Filip, princeza Matilde i premijer Čarls Mišel, prenosi Anadolija. 

Građani su slavili na otvorenom u Park Rojalu u belgijskoj prijestonici uz vojnu paradu na kojoj su učestvovali tenkovi i avioni. Za građane su otvorene i zvanične institucije, crkve i muzeji. Proslava će biti završena vatrometom u 23 sata. 

2018072123156298135828146Web

Nakon izbijanja revolucije 1830. godine u Briselu, Belgija je proglasila nezavisnost, potvrđenu u Londonu 1831. godine.

Belgija je parlamentarna ustavna i nasljedna monarhija. Ustav je donesen 7. februara 1831. te je više puta dopunjavan. Ustavnim promjenama iz 1970., 1971., 1974. i 1980., a posebno ustavnim zakonodavstvom iz 1993., Belgija je federalizirana.

Novim prvim člankom Ustava Belgija je definisana kao federativna država sastavljena od tri autonomne regije. U zajedničkoj su nadležnosti: vojska, monetarna i vanjska politika, a sve ostalo prenosi se na regije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.