Velika akcija Europola protiv onlajn prevara: Uhapšeno 15 osoba
Ilustracija

Velika akcija Europola protiv onlajn prevara: Uhapšeno 15 osoba

Poslije šestogodišnje pripreme i koordinacije u međunarodnoj operaciji uhapšeno je 15 osoba osumnjičenih za onlajn prevaru kojom je nanijeta šteta do 18 miliona eura, saopštio Europol.

U akciji od 12. do 15. juna pretražena je 31 kuća na – Kipru, u Estoniji, Finskoj, Njemačkoj, Letoniji, Litvaniji, Švajcarskoj, Ukrajini i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vođa ove kriminalne organizacije uhapšen je na Kipru, a ostali osumnjičeni privedeni su u Letoniji, Finskoj, Njemačkoj, Britaniji, Estoniji, Litvaniji, Švajcarskoj i Ukrajini.

Od 2012. godine otkriveno je više od 35.000 slučajeva prevara na Internetu.

U svim slučajevima razne onlajn kompanije naručivale su visoko kvalitetnu robu kreditnim karticama sa lažnim podacima preko mreže prodajnih agenata.

Primaoci ove robe, posrednici ili takozvane "mule" ponovo bi poslale pakete na nove adrese uglavnom u istočnoj Evropi.

Svi počinioci koristili su tajna imena i šifrovan pristup mreži, a isplata se vršila preko kriptovaluta.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.