Oko 600 majki troje ili više djece primaće od 193 do 336 eura
Sa ranijih protesta

Na osnovu Izmjena Zakona

Oko 600 majki troje ili više djece primaće od 193 do 336 eura

Oko 600 majki troje ili više djece, koje su ranije raskinule ugovor na određeno vrijeme zarad doživotne naknade i koje su nakon što je ona ukinuta ostale bez primanja, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja.

To je propisano izmijenjenim Zakonom o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore od 19. aprila 2017. godine o kojem se juče polemisalo na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić detaljnije je pojasnio sadržinu predloženog zakona, ističući da je akt promijenjen zato što ova kategorija žena nije bila pravno prepoznata, jer je prošle godine nakon ukidanja naknade po osnovu rođenja troje ili više djece uvedena nova vrsta primanja samo za one korisnice koje su imale ugovor na neodređeno vrijeme.

"Na ovaj način se sada u potpunosti izjednačavaju u pravnom statusu", rekao je on.

Prema predloženom zakonu, majkama će se retroaktivno isplatiti naknada, počevši od 30. juna 2017. godine.

"Za pomenuti broj korisnica naknada (za oko njih 600) procijenjeno je da će biti potrebna sredstva za period od 18 mjeseci (do kraja tekuće godine) u iznosu od oko 3,56 miliona eura. Tu su uključena i sredstva za doprinose", navedeno je u predloženom zakonu.

Precizirano je kako će iznos od 193 eura primati majke koje su dok su radile ostvarivale zaradu u neto iznosu do 200 eura, a nešto veće primanje, od 264 eura, imaće majke koje su primale platu u neto iznosu od 200 eura do 350 eura. Najveći iznos - 336 eura - predviđen je za majke koje su prije prestanka radnog odnosa ostvarivale mjesečnu zaradu u neto iznosu većem od 350 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.