Razvijen krvni test za otkrivanje melanoma u ranoj fazi
Foto: Ilustracija

Tačniji rezultati od pregleda kože

Razvijen krvni test za otkrivanje melanoma u ranoj fazi

Australijski naučnici kažu da su razvili krvni test za otkrivanje melanoma u ranoj fazi.

Svrha testa, prvog takvog u svijetu, je olakšati otkrivanje raka kože prije nego što postane smrtonosan, rekli su naučnici u istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Oncotarget.

Ljekari se sada oslanjaju na pregled kože i biopsiju kako bi otkrili melanom, koji se može brzo proširiti.

Naučnici kažu da krvni test može dati tačnije rezultate od pregleda kože i tako spasiti brojne živote.

Test, koji su razvili naučnici sa Univerziteta Edith Cowan, otkriva melanom prepoznavanjem anititijela koje proizvodi organizam u borbi protiv rasta karcinoma.

U ispitivanju u kojemu je učestvovalo 200-ak ljudi, od kojih je pola imalo karcinom, test je bio uspješan u 81,5 posto slučajeva, prenosi BBC.

Klinička ispitivanja testa sprovodiće se u roku od tri godine kako bi se poboljšala njegova tačnost na 90 posto.

Naučnici se nadaju da bi mogao biti odobren za korišćenje u roku od pet godina, navodi BBC.

Maligni melanom, najteži oblik raka kože, većinom uzrokuje izlaganje UV zračenju. Obično počinje s promjenom mladeža ili novom izraslinom na koži.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.