Stručnjaci upozorili na polnu bolest: Ovo je nova superbakterija?

Sa sobom uvijek nosite kondome

Stručnjaci upozorili na polnu bolest: Ovo je nova superbakterija?

Malo poznata bakterija koja se prenosi polnim putem mogla bi da postane nova superbakterija, upozoravaju stručnjaci.

U pitanju je Mycoplasmi genitalium bakterija koja često, ne i nužno, ne uzrokuje nikakve simptome, ali ako se ne liječi može da izazove razne tjegobe, pa i neplodnost kod žena. Britansko udruženje za polno zdravlje i HIV objavilo je novi dokument sa savjetima kako da spriječite ovu bolest.

 Ova bakterija kod muškaraca može da izazove upalu uretre, a kod žena dolazi do upale reproduktivnih organa – materice i jajovoda. 

Način prenošenja je nezaštićen seks, odnosno bez kondoma, s osobom koja "nosi" bakteriju. 

MG ne uzrokuje uvijek sipmtome, čak joj nije uvijek potrebno liječenje ljekovima do ozdravljenja, ali često ne uspjeva da se dijagnostikuje ili se "miješa" sa hlamidijom. 

I to je onaj dio koji zabrinjava stručnjake. 

Testovi na MG odnedavno su postali još pouzdaniji nego ranije, ali nisu dostupni. 

Uspješnost iskorenjivanja MG antibioticima svuda po svijetu opada. Što se Velike Britanije tiče, ona je sada na oko 40 odsto, a dr Peter Grinhaus poziva na predostrožnost. 

"Vrijeme je da se javnost upozna s postojanjem Mycoplasme genitalium. Ona je još jedan dobar razlog da sa sobom uvijek imate kondome", rekao je za BBC.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.