Evo koje namirnice opuštaju organizam i otklanjaju stres
ilustracija

Evo koje namirnice opuštaju organizam i otklanjaju stres

Između posla koji obavljate u kancelariji, za porodicu ili vas same, da li se nekada zaustavite i zapitate kakav stil života vodite? Neredovan raspored spavanja, ishrane i svih drugih stvari koje uradite u toku nedjelje dovodi do povećanja nivoa stresa.

Njega možete da se riješite i jedući sljedećih namirnice, koje će vam pomoći da se opustite, prenosi B92. 

1. Čokolada 

Ne postoji ništa tako ukusno, a umirujuće, kao čokolada. Sama pomisao na čokoladu, omiljenu knjigu i udoban kutak u kući dovoljna je da vam smanji nivo stresa.

Nedavno istraživanje je dokazalo da svakodnevno konzumiranje crne čokolade u periodu od dvije nedjelje smanjuje hormone stresa. Čokolada podstiče oslobađanje serotonina koji je prirodni antidepresiv. 

2. Kačkavalj 

Kačkavalj je jedna od namirnica koja može da se kombinuje sa bilo kojim jelom kako bi ga učinila bogatijim i naravno ukusnijim. Iako je poznat po tome što sadrži masti, takođe je veoma dobar za oslobađanje stresa. 

3. Borovnice 

Iako male, borovnice su savršena kombinacija vitamina C i antioksidansa koji pomažu u balansiranju stresa. Antioksidansi u borovnicama takođe štite ćelije od raka i srčanih oboljenja. Možete ih jesti u bilo kom obliku, kao kompot, sok ili svježe. 

4. Badem 

Bademi su bogati vitaminom B2, vitaminom E, cinkom i magnezijumom. Oni sadrže serotonin koji pomaže u balansiranju raspoloženja i stresa.

Cink se pokazao kao dobar u borbi protiv negativnih efekata stresa, a vitamin E je antioksidans koji poboljšava imunitet. Bademi snižavaju krvni pritisak i na taj način stres drže pod kontrolom. 

5. Riba 

Omega-3 masne kisjeline u ribi pomažu da se adrenalin i nivo stresa drže pod kontrolom. Losos i tuna mogu da spriječe porast hormona stresa, a takođe štite i od srčanih bolesti, promjene raspoloženja i depresije. Suši je takođe dobar za oslobađanje od stresa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.