Popularan sport u Turskoj

Takmičenje rvača namazanih uljem, borbe trajale satima i danima (FOTO)

U gradu Edirneu u Turskoj danas je počelo 657. tradicionalno nadmetanje rvača koji se bore namazani uljem.

Na ovogodišnjem turniru učestvuje rekordnih 2.228 rvača namazanih maslinovim uljem koji će se takmičiti za titulu bašpehlivana (šampiona).

Ovo tradicionalno takmičenje rvanje pehlivana, koje svake godine privuče veliki broj gledalaca iz svih krajeva Turske, trajaće tri dana.

Emrah Dincer, jedan od pehlivana, za AA je istakao da je rvanje pehlivana tradicionalni sport u Turskoj.

"Ovdje se bavimo sportom ali ovo za nas na neki način znači i duhovnost. Svim pehlivanima želim puno uspjeha", rekao je Dincer.

2018071323143656635598857Web

Foto:Anadolija

Borbe trajale satima i danima 

Fatih Akpinar, još jedan od takmičara koji je stigao iz grada Kocaelija, kazao je da je veoma lijep osjećaj učestvovati na tradicionalnom rvanju pehlivana.

"Ponosan sam zbog toga. Ovakav ponos i atmosferu ne možete osjetiti nigdje drugo", rekao je Akpinar.

Mjestašce Kirkpinar u blizini Edirnea, svake godine tradicionalno ugošćuje rvače koji se bore namazani uljem. Organizatori za potrebe ovog tradicionalnog takmičenja redovno osiguraju oko 10 tona ulja.

Tokom takmičenja publiku i takmičare zabavljaju i tradicionalni orkestri bubnjara i zurni.

Takmičenja su nekada bila vremenski neograničena i borbe trajale satima, pa čak i danima, dok jedan od takmičara ne polegne protivnika na leđa. Sada je situacija drugačija, jer su borbe vremenski ograničene, a najneizvjesniji mečevi završe sudijskim bodovanjem.

Rvanje je, kao jedna od najstarijih borilačkih vještina i sportskih disciplina, poznato još i prije stare Grčke. U Kini su bila poznata rvačka naadmetanja još prije 3.000 godina.

Rvanje nema svoga izumitelja, pa se može reći da je staro koliko i samo čovječanstvo. Koristilo se kao najučinkovitija priprema vojnika za boj. Rvanje je sportsko nadmetanje u kojem se dva protivnika bore s ciljem svladavanja, koristeći različite zahvate pri čemu su udarci zabranjeni.

Rvači koji se bore namazani uljem u Turskoj se nazivaju pehlivani, što u prevodu sa persijskog jezika primarno označava osobu koja se odlikuje izuzetnom hrabrošću i motoričkim sposobnostima.

Bašpehlivani, odnosno pobjednici takmičenja u Kirkpinaru, izuzetno su cijenjeni u Turskoj, a poređenja radi, riječ je o sličnom statusu koji u Japanu imaju pobjednici sumo takmičenja.

Izvor:Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.