Petrovdanska litija u Bijelom Polju: Držimo se ljubavi, ona je siguran put (FOTO)
Foto:Kodex

Tradicionalni molitveni hod vjernika

Petrovdanska litija u Bijelom Polju: Držimo se ljubavi, ona je siguran put (FOTO)

Svečanom povorkom pravoslavnih vjernika juče je u Bijelom Polju tradicionalno obilježen Petrovdan.

Kilometarsku kolonu predvođenu crkvenim barjacima uz duhovne pjesme i miris tamjana vodio je episkop budimljansko nikšićki vladika Joanikije sa sveštenstom i gostima, vladikom mileševskim Atanasijem i južnoameričkim Kirilom.

37085147102172893784544231419996396571852800n

Foto:Kodex 

Litija vjernog naroda sa ikonama Svetih Apostola Petra i Pavla i ikonom Presvete Bogorodice Trojeručice sprovedena je od Hrama Svetih Apostola do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

“Neka gospod molitvama Svetih apostola Petra i Pavla izlije svoju bogatu milost, čovekoljublje i blagodat na sve vas, na ovaj grad i sve pravoslavne hrišćane u cijelom svijetu.Ovaj sveti hod koji zovemo litija podsjeća na onaj Svetih apostola kada su se obukli u silu Božije istine, pravde, ljubavi i čovekoljublja i krenuli da propovijedaju Jevanđelje i razišli se po cijelom svijetu. Iako su išli na razne strane, cilj njihovog puta bio je jedan te isti, da sve narode ovoga svijeta privedu Hristu Gospodu, da svi narodi čuju blagu riječ Jevanđelja Hristovog ne bi li tako našli mir dušama svojim i vječno spasenje.Budite sigurni da ste vi koji ste uzeli učešća u ovom svetom hodu imate udio u tom hodu Svetih apostola jer svaki hrišćanin je u nekom smislu apostol Hristov jer je naša vjera apostolska i onaj koji vjeurje svjedoči Jevanđelje i svojim životom i svojim riječim i svojim djelima”, kazao je vladika Joanikije u besjedi ispred crkve Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju.

37031056102172893476136525816092356868308992n

Foto:Kodex 

Prema njegovim riječima, litija u kojoj se pjevaju duhovne pjesme, čitaju molitve, kadi i kropi sveštenom vodicom, osvjećuje i vazduh i vrijeme i domove i gradove a time osvećenje dolazi i do ljudskih duša i srca.

Vladika mileševski Atanasije kazao je da je put Crkve kao i onaj svakog pojedinca.

“Ovaj hod ulicama vašeg divnog grada podsjeća na hod cijele Crkve, kroz prostor i vrijeme. Ove ulice podsjećaju na sve široke avenije i uske sokake života i pojedinca i naroda, svih zajedno.Život je jedno dugo koračanje, hođenje naprijed i mi hodismo zajedno. Tako nas uče apostoli, koji su zajedno ispunjavali jedno djelo u jednoj vjeri i jednoj mudrosti da idemo zajedno. Ili nas slavili ili nas sramotili, ili mi uspijevali ili doživljavali poraze, u crkvi smo svjesni da je to samo jedna istanca u tom životnom hodu a put je mnogo duži”, kazao je vladika mileševski.

37075451102172893510937392616803924253868032n

Foto:Kodex 

Pomoć na tom životnom putu pruža nam, kako je kazao, Hristova mudrost i iskustvo njegovih apostola i drugih sljedbenika.

“Držimo se ljubavi, ona je siguran put. Na našem hodu pomoći će nam oni koji su tu borbu prošli,bilo da ste sramoćeni ili slavljeni. Najvažnija ocjena je od onog za kojeg se borimo, Gospoda Isusa Hrista.”, kazao je vladika Atanasije.

Slavlje u čast Svetih Apostola Petra i Pavla nastavljeno je ispred Hrama uz pjesme hora “Car Dušan Silni” i uz zvuke harmonike i frule. Porodica Smolović i Crkvena Opština pripremila je i posluženje za sve prisutne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.