Crna Gora na dobrom putu daljeg razvoja i unapređenja poslovnog ambijenta
Sa sastanka koordinatora za Akt o malim preduzećima

Regionalni lider u preduzetničkom učenju

Crna Gora na dobrom putu daljeg razvoja i unapređenja poslovnog ambijenta

Crna Gora uspješno kreira politike i usvaja ključna strateška dokumenta koja tretiraju oblast malih i srednjih preduzeća (MSP), vodeći se preporukama Akta o malim preduzećima (Small Business Act), kao i drugim evropskim dokumentima koja prepoznaju politiku razvoja MSP, zaključeno je na sastanku koordinatora za Akt o malim preduzećiima (SBA koordinatora) koji je održan danas u Parizu.

U ime Ministarstva ekonomije, u svojstvu nacionalnog SBA koordinatora, sastanku je prisustvovao generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosav Babić.

Predstavnici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koji su ujedno bili i domaćini ovog sastanka, u saradnji sa partnerskim institucijama, predstavili su preliminarne rezultate procjene svih deset dimenzija Akta o malim preduzećima, za svaku od zemalja zapadnog Balkana i Turske.

Preliminarni rezultati pokazuju da je Crna Gora na dobrom putu daljeg razvoja i unapređenja poslovnog ambijenta.

„U narednom periodu uložiće se dodatni napori na otklanjanju onih barijera koje utiču na dalje unapređenje poslovnog ambijenta i nastaviće se sa sprovođenjem reformskih mjera u dijelu pojednostavljenja poslovnog zakonodavstva. Posebna pažnja biće usmjerena na lokalni nivo, u dijelu smanjenja broja i iznosa lokalnih naknada i taksi koje preduzetnici plaćaju, registraciji biznisa - u smislu potpunog uvođenja elektronske registracije, poboljšanja efikasnosti rada katastarskih službi, izdavanja građevinskih dozvola, unapređenja efikasnosti državne administracije, kao i smanjenja troškova administrativnih postupaka i skraćenju dužine njihovog trajanja“, zaključeno je na sastanku.

Na sastanku je ocijenjeno da su neke od aktivnosti koje Crna Gora uspješno nastavlja da sprovodi: povećanje broja savjetodavnih i mentorskih usluga, korišćenje usluga u okviru Evropske mreže za preduzetništvo, kao i rad na jačanju dalje saradnje između preduzeća i naučno istraživačkih ustanova.

Napredak je kako se dodaje,  zabilježen i u razvoju poslovne infrastrukture za podršku inovativnih aktivnosti, kreiranju programa finansijske i nefinansijske podrške za razvoj zelenih poslova, kao i jačanju unutrašnih performansi preduzeća kako bi učestvovali na međunarodnim javnim tenderima i u okviru EU programa.

„Crna Gora je i dalje regionalni lider u preduzetničkom učenju i uložiće se dodatni napori u dijelu usklađivanja upisne politike i razvoja stručnih kvalifikacija sa potrebama tržišta rada, razvoja obrazovnih programa zasnovanih na ishodima učenja u saradnji sa poslodavcima, kao i daljem razvoju sistema dualnog obrazovanja i promociji stručnog obrazovanja“, zaključeno je na sastanku.

Dosljedna realizacija principa ovog dokumenta, kako je ocijenjeno, stvara dobre pretpostavke za razmjenu iskustava u regionu i bolju saradnju sa institucijama EU - prije svega otvara mogućnost pripreme za korišćenje raspoloživih finansijskih sredstava EU, što je od posebnog značaja za dalji razvoj sektora MSP.

Finalni SBA Izvještajni obrazac za period 2016-2019. godine biće publikovan na proljeće 2019. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.