Podrška Višegradske četvorke članstvu u EU
Foto: EUIC

Primopredaja predsjedavanja

Podrška Višegradske četvorke članstvu u EU

U EU info centru u Podgorici upriličena je svečana primopredaja predsjedavanja Višegradskom grupom. Narednu godinu dana Slovačka će predsjedavati ovom evropskom inicijativom a ambasador Mađarske od koje Slovačka preuzima predsjedavanje, Kristijan Poša, predao je slovačkom kolegi Romanu Hlobenu zamišljenu „štafetu predsjedavanja“.

Ambasador Poša je podsjetio na aktivnosti tokom mađarskog predsjedavanja V4. Strateški cilj mađarskog predsjedavanja, prethodnih godinu, bio je da Višegradska grupa (V4), aktivno učestvuje u raspravi o Budućnosti EU. Prihvaćena je zajednička izjava „Stronger Togeter“, zajedničko stanovište o najvažnijim aktuelnih pitanja Evropske Unije.

“U ovoj izjavi su države Višegradske četvorke insistirale da sljedeći dugoročan budžet EU sadrži sredstva za primanje novih članica sa Zapadnog Balkana, odnosno dale podršku razvijanju infrastrukturne povezanosti zemalja Zapadnog Blakana“, rekao je Poša.

Moto nastupajućeg slovačkog predsjedavanja je „Dinamičan Višegrad za Evropu“. Prioritetne teme, kako je objasnio ambasador Hloben, biće promovisanje jedinstva, donošenje rješanja i poštovanje različitosti.

„Cilj slovačkog predsjedništva je pružiti konkretne rezultate u korist građana naših zemalja i to u tri prioritetne oblasti: jaka Evropa, bezbjedno okruženje, inteligentna rješenja“, objasnio je Hloben i naglasio da je regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi od presudnog značaja za Zapadni Blakan.

“Crna Gora je za Slovačku uspješna priča, jasan dokaz da region ima kapaciteta da se mijenja, da gradi evropske standarde i usvaja sistem evropskih i evroatlanskih vrijednosti“, istakao je Hloben.

3710152114125727755420764225932478470160384n

Foto:EUIC

Ambasador Češke u Crnoj Gori Karel Urban kazao je da se nada da će prioriteti slovačkog predsjedavanja imati „pozitivan uticaj na dalju saradnju Višegradske grupe sa zemljama Zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na Crnu Goru“.

Vršilac dužnosti ambasadorke Poljske u Crnoj Gori Ana Kapsarzak, ponovila je da cijela V4 podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u EU.

“Željela bih da istovremeno ponovim jasan stav Poljske o potrebi održavanja dobrog tempa pregovora sa Crnom Gorom i regionom i o ostavljanju otvorenih vrata Evropske Unije za njih.“ zaključila je Kasparzak. 

Višegradska grupa je osnovana na samitu predsjednika vlada Čehoslovačke, Mađarske i Poljske koji je održan u mađarskom gradu Višegradu 15. februara 1991. godine, kako bi se ostvarila saradnja između ove tri države (posle raspada Čehoslovačke – četiri) u procesu približavanja Evropskoj uniji. Sve četiri članice Višegradske grupe pristupile su EU 1. maja 2004. godine.

Jedina institucija Višegradske grupe je Međunarodni Višegradski fond, osnovan 1999, sa sedištem u Bratislavi. Prema odluci premijera, Fond ima godišnji budžet od 3 miliona evra od 2005. god. Višegradska grupa je najbogatija postkomunistička grupa zemalja u Evropi. Sve države Grupe su razvile tržišnu ekonomiju i stabilan ekonomski rast.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.