Tramp kritikovao Njemce: SAD troši na milijarde dolara za sigurnost Evrope, a vi dajete Rusiji za plin

Tramp kritikovao Njemce: SAD troši na milijarde dolara za sigurnost Evrope, a vi dajete Rusiji za plin

Američki predsjednik Donald Tramp, koji boravi u Briselu na dvodnevnom Samitu lidera članica Sjevernoatlanskog saveza (NATO), kritikovao je Njemačku.

"Ako Njemačka Rusiji daje milijarde dolara za plin i energiju, kako onda NATO može biti dobra strana?", napisao je predsjednik SAD-a na Twitteru.

Naveo je kako samo 5 od 29 zemalja članica NATO-a ispunjava svoje obaveze u okviru Alijanse, napominjući da SAD troši na milijarde dolara za bezbjednost Evrope.

Istakao je i kako zemlje NATO-a trebaju izdvajati najmanje 2 posto BDP-a za odbranu, ne do 2025. godine, kako je planirano, nego što prije.

U novootvorenom sjedištu Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu danas je počeo dvodnevni Samit lidera članica te organizacije.

Domaćin samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je lidere 29 članica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.