Završna deklaracija Samita NATO-a: Povećan kapacitet Snaga brzog odgovora

Završna deklaracija Samita NATO-a: Povećan kapacitet Snaga brzog odgovora

Prvog dana Samita NATO-a, koji se održava u Briselu, usvojena je završna deklaracija u kojoj je navedeno da Alijansa nastavlja pratiti prijetnju balističkih raketa iz Sirije, usmjerenu prema Turskoj.

"Nastavljamo pratiti i razmatrati prijetnju balističkih raketa iz Sirije", navodi se u deklaraciji te se podsjeća da Sirija posjeduje značajan arsenal raketa kratkog dometa koje mogu dosegnuti i pojedina područja i partnere NATO saveza.

"Sirija je u velikoj mjeri koristila takve rakete protiv svojih stanovnika. Izražavamo zabrinutost, nakon što je Turska u posljednje četiri godine tri puta bila meta raketa ispaljenih iz Sirije", navodi se u završnoj deklaraciji.

NATO je takođe obećao da će Turskoj pružiti "mjere bezbjednosti" s ciljem jačanja sigurnosti cijele Alijanse.

"Odgovarajuće mjere bezbjednosti za Tursku, kako bi odgovorila na rastuće bezbjednosne izazove s juga, pridonose i bezbjednosti Saveza u cjelini, biće u potpunosti provedene", dodaje se u deklaraciji NATO-a.

Napominje se i kako je NATO proširio sposobnosti Snaga brzog odgovora (NATO Response Force).

"Povećali smo kapacitet NATO-ovih Snaga brzog odgovora, a zajedničke NATO snage vrlo visoke spremnosti (VJTF) spremne su djelovati u veoma kratkom vremenskom roku", navodi se.

U novootvorenom sjedištu Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu danas je počeo dvodnevni Samit lidera članica te organizacije.

Domaćin samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je lidere 29 članica, uključujući i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, američkog predsjednika Donalda Trampa te šefice vlada Velike Britanije i Njemačke Terezu Mej i Angelu Merkel.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.