Norveški stručnjaci će pretraživati teren, crnogorski uništavati pronađenu kasetnu municiju

Potpisan Memorandum između MUP-a i Norveške narodne pomoći

Norveški stručnjaci će pretraživati teren, crnogorski uništavati pronađenu kasetnu municiju

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, danas je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova potpisao Memorandum sa humanitarnom organizacijom Norveška narodna pomoć u vezi sa sprovođenjem Programa oslobađanja zemljišta u području koje je kontaminirano ostacima kasetne municije u Crnoj Gori.

U ime Norveške narodne pomoći, Sporazum je potpisao direktor kancelarije za Jugoistočnu Evropu Sven Džonas Zakrison. 

Cilj Memoranduma, koji je ujedno i potvrda tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Kraljevine Norveške je da se stvore uslovi da se kontaminirana područja Golubovaca, Tuzi i Rožaja očiste od zaostale kasetne municije, naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave.

Mulić je prilikom potpisivanja istakao da je ova aktivnost bitna za građane Crne Gore kako sa bezbjednosnog, tako sa i humanitarnog aspekta.

"Dekontaminacijom ovih prostora od kasetne municije Crna Gora će ispuniti posljednju obavezu iz Konvencije o zabrani upotrebe kasetne municije, a građani će dobiti zemljište koje će moći da koriste bez opasnosti", kaže se u saopštenju.

Projekat će zajednički realizovati humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć i Direktorat za vanredne situacije MUP-a.

Službenici Direktorata za vanredne situacije će vršiti kontrolu kvaliteta sprovođenja projekta i uništavanje pronađene kasetne municije, dok će za pretraživanje terena uz najsavremeniju opremu biti zaduženi stručnjaci Norveške narodne pomoći. 

Planirano je da projekat, koji počinje 6. avgusta ove godine, a za koji je Norveška obezbijedila sredstva u iznosu od deset miliona norveških kruna, što je oko 1.100.000 eura, traje oko dvije godine, istaknuto je nakon susreta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.