Počeo NATO Samit u Briselu, Đukanović na pozdravnom prijemu(FOTO)(VIDEO)
Đukanović i Stoltenberg

Razmatraće aktuelna bezbjednosna pitanja

Počeo NATO Samit u Briselu, Đukanović na pozdravnom prijemu(FOTO)(VIDEO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je u Brisel na Samit NATO-a, koji se održava danas i sjutra u novom sjedištu Alijanse u Briselu.

U Briselu je počeo samit NATO, prvom sesijom na kojoj šefovi zemalja i vlada saveznica razmatraju prioritetna pitanja za rad Alijanse i glavne bezbjednosne izazove.

Zajednickaslika005

Foto:Kabinet predsjednika

Đukanović je prethodno prisustvovao  pozdravnom prijemu, koje je za šefove država i vlada saveznica priredio Generalni Sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Šefovi država i vlada članica NATO-a će razmatrati aktuelna bezbjednosna pitanja i u tom kontekstu dalje snaženje njegove uloge kao garanta stabilnosti na evroatlantskom i širem području.

sjednica008

Foto: Kabinet predsjednika

Prije početka sjednice samita predsjednik Crne Gore pozdravio se i sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom. Kako je to izgledalo pogledajte u videu ispod:

Očekuje se donošenje značajnih odluka za unapređenje kapaciteta i sposobnosti Alijanse u okviru prioritetnih oblasti.

sjednica011

Foto: Kabinet predsjednika

Za Crnu Goru Samit će biti prilika da godinu nakon prijema u NATO još jednom potvrdi snažnu posvećenost jedinstvu, zajedničkim vrijednostima i kolektivnim bezbjednosnim interesima, saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

DjukanovicdolazakBrisel006

Foto:Kabinet predsjednika

Stoltenberg: Samit će pokazati da NATO i dalje izvršava svoje zadatke

Generalni sekretar Sjevernoatlanskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da ta organizacija i dalje izvršava svoje zadatke.

Neposredno pred početak Samita lidera NATO-a, Stoltenberg se obratio novinarima u Briselu i najavio da će tokom samita biti donesene važne odluke u vezi s borbom protiv terorizma.

On je kazao da će uskoro biti pokrenuta misija obuke za borbu protiv terorizma u Iraku te najavio donošenje odluke o nastavku finansijske podrške avganistanskim snaga bezbjednosti.

“Samit će pokazati da NATO i dalje izvršava svoje zadatke, iako je suočen s neviđenim sigurnosnim prijetnjama i različitim stavovima saveznika“, poručio je Stoltenberg.

Uporedo s tim, Stoltenberg se jutros sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom na radnom doručku, a novinarima je kazao da su razgovarali o temama koje su na dnevnom redu samita.

“S Trampom sam se mnogo puta sastajao i naviknut sam na njegov otvoreni i pošteni način rasprave. Američki predsjednik direktno ukazuje na potrebu većih izdvajanja saveznika za odbranu. Svi smo mi saglasni da se ta izdvajanja trebaju povećati“, kazao je Stoltenberg.

Samit lidera NATO-a počet će u popodnevnim satima kada će generalni sekretar Stoltenberg u novom sjedištu organizacije u Briselu primiti lidere članica.

Đukanović će tokom Samita imati  niz susreta sa šefovima država i vlada saveznica i partnera.

U delegaciji će biti i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ministar odbrane Predrag Bošković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.