Tivat postaje bogatiji za galeriju i atelje
Foto: Art&Soul

Nesvakidašnji umjetnički prostor

Tivat postaje bogatiji za galeriju i atelje "Art & Soul" (FOTO)

“Još kao mala djevojčica sam željela da postanem slikar. Ova želja je vjerovatno potekla iz mog porodičnog ambijenta jer je moj djed po ocu bio veliki zaljubljenik u slikarstvo i strasni kolekcionar. Ovu ljubav je prenio na roditelje, naša kuća je uvijek bila puna istoričara umjetnosti, slikara, vajara, kolekcionara i galerista”, riječi su mlade crnogorske slikarke Ivane Tiodorović, čijom se izložbom otvara galerija "Art&Soul" u Tivtu, a kojom porodica Tiodorović nastavlja tradiciju i ljubav utkanu u njenu bit.

Time ovaj primorski grad postaje bogatiji za jedan nesvakidašnji umjetnički prostor. Galerija i atelje "Art & Soul" koja će svečano biti otvorena 14. jula u 20h, predstavlja nastavak porodične galerijske tradicije i želje da se na pravi način promoviše crnogorska likovna umjetnost, saopštio je Tim galerije Art&Soul .

Koncept Galerije "Art&Soul" biće specifičan po stavljanju akcenta na mlade umjetnike, koji će otvaranjem ovog art prostora dobiti zasluženu priliku da pokažu svijetu svoju vrijednost i originalnost, baš kao što će to prva dokazati izložba Ivane Tiodorović, kojom se svečano otvara nova tivatska galerija.

 Ivana Tiodorović magistrirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2011. godine, odsjek slikarstva u klasi profesora Ratka Odalovića, nakon završenih osnovnih studija slikarstva u klasi profesora Zorana Pavlovića na Akademiji umjetnosti “BK” u Beogradu. Učesnica je mnogih grupnih i samostalnih izložbi, kao i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Član je ULUCG-a od 2006. godine.

Prema riječima istoričarke umjetnosti Ljiljane Zeković, koja će otvoriti izložbu u Tivatskoj galeriji "Art&Soul", slikarstvo Ivane Tiodorović ne može posmatrača ostaviti ravnodušnim, ono snažno atakuje na njegovu svjest, čula i misaoni sistem izazivajući različite emotivne reakcije.

IvanaTiodorovicSvetiStefan2018

Foto: Art&Soul

“Buđenje prostora slike apsolutnim jezikom boje, koja u harmoničnoj sintezi sa formom postaje izvorište čiste likovne energije koja je samoj sebi svrha, karakteriše slikarsko djelo Ivane Tiodorović, umjetnice koja u savremenom crnogorskom slikarstvu zauzima jedinstveno mjesto u domenu neobuzdanog, snažnog ekspresionizma vangogovske provenijencije. Navedene premise upućuju nas na apstraktnu formalizaciju ideje, međutim, Ivanino slikarstvo možemo jedino posmatrati kroz asocijativno-realnu dimenziju u domenu perceptivnog iskustva koje umjetnica transformiše u novu slikarsku stvarnost. Njen način likovne interpretacije evidentan je i na slikama primorskih predjela, na kojima pokazuje majstorsko vladanje slikarskom materijom pastuozne reljefnosti i orkestracijama „plamtećeg“ fovističkog kolorita, čiju prvobitnu intenciju ekspazionističkog širenja prostorom slike Ivana obuzdava čvrstom i jasno definisanom formom. Eruptivna snaga njene ruke i misli zadivljuje nas slobodom doživljaja ambijenta koji autorka ispunjava magijom posebne emotivne opijenosti”, kazala je Zeković o radu Ivane Tiodorović.

Porodica Tiodorović, sa svojim timom, pružila je značajan doprinos kulturi Crne Gore i objavljivanjem impozantne monografije (2004. godine) jednog od najvećih umjetnika sa ovih prostora – Petra Lubarde.

Uvažavajući crnogorsku likovnu tradiciju na ovaj i mnoge druge načine, porodica Tiodorović sada nastavlja put koji su započele prethodne generacije. Nastavlja ga sa još jednom važnom premisom, a to je želja da otvore put mladim crnogorskim umjetnicima, koji su, sigurni su, najbolji ambasadori naše zemlje i to svakako zaslužuju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.