Tramp: Govori se da Evropu trebamo da štitimo od Rusije, zašto joj onda NATO članice plaćaju milijarde?
Foto:Tanjug/AP

Njemačka zarobljenik

Tramp: Govori se da Evropu trebamo da štitimo od Rusije, zašto joj onda NATO članice plaćaju milijarde?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp izjavio je kako je Njemačka zarobljenik Rusije, jer toj zemlji plaća visoke iznose za energiju.

Tramp se tokom radnog doručka u okviru NATO samita sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na kojem je kritikovao Njemačku zbog energetske saradnje s Rusijom i nepovećanja sredstava za troškove odbrane. 

”Govori se da Evropu trebamo da štitimo od Rusije. Ako je tako, zašto članice NATO-a plaćaju milijarde dolara Rusiji za energiju?”, upitao je Tramp, prenosi Anadolija.

Sporazume o nafti i plinu koje su postigle Njemačka i Rusija, Tramp je nazvao neprimjerenim.

”Njemačka Rusiji plaća velike iznose za energiju. Zato je Njemačka zarobljenik Rusije”, smatra Tramp.

Podsjetivši na sporazum između Rusije i Njemačke koji se tiče gasovoda, Tramp je izjavio kako će Rusija zahvaljujući prirodnom gasu, kontrolisati 70 posto Njemačke. Smatra i kako NATO saveznice trebaju odmah da povećaju sredstva za troškove odbrane, a ne u periodu od deset godina.

”To je neprihvatljivo. Mi štitimo Njemačku, Francusku, svakoga. Mnogo plaćamo. Ovo traje godinama. I drugi američki predsjednici su govorili o tome, ali ništa nije urađeno o tom pitanju. Ili nijesu shvatili ili nijesu željeli ništa da preduzmu. Ali ovo je velika nepravda prema našoj zemlji“, izjavio je Tramp.

Ukazao je na mala sredstva koja Njemačka izdvaja za odbranu.

”Njemačka je vrlo bogata zemlja. Mogu odmah, čak sjutra, da povećaju izdvajanja za odbranu i neće biti nikakvih problema“, rekao je američki predsjednik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.