Krajem jula najduže pomračenje Mjeseca u 21. vijeku
Foto: Ilustracija

Krajem jula najduže pomračenje Mjeseca u 21. vijeku

Krvavi Mjesec će u julu izazvati najduže pomračenje u 21. vijeku, tvrde naučnici.

Istovremno, Mars će izgledati svjetlije nego inače, pošto će tada biti najbliži Zemlji u posljednjih 15 godina. 

"To je sjajno! To je stvarno lijepa i rijetka prilika da vidimo pomračenje Mjeseca pored Marsa na noćnom nebu. Imaćemo dva sjajna objekta, što je odlična prilika za fotografe", izjavio je za Tajms astronom Robert Masej iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva. 

Do pomračenja, koje će trajati sat i 43 minuta, doći će 27. jula.

Razlog tolikog trajanja je to što će se Mjesec naći na jednoj od najudaljenijih tačaka od Zemlje, što znači da će njegova sjenka biti veća nego tokom uobičajenog pomračenja. 

Pomračenje će biti najbolje i najduže vidljivo na jugoistoku Evrope, naovde naučnici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.