Mej: Dugoročna pomoć zemljama Zapadnog Balkana od 20 miliona funti
Tereza Mej

Stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan znači bezbjednu i stabilnu Evropu

Mej: Dugoročna pomoć zemljama Zapadnog Balkana od 20 miliona funti

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je dugoročnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana od 20 miliona funti.

Kako je istakla, novac će biti iskorišćen kako bi se ojačala demokratija i vladavina prava u cijeliom regionu. Crnoj Gori dio novca opredijeljen je za jačanje javne administracije.

"Istorija nam je pokazala da stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan znači bezbjednu i stabilnu Evropu. Zbog toga sam najavila ambiciozan paket mjera kako bi se pomoglo regionu da poboljša kolektivnu sigurnost, i mogućnost da se izbori sa izazovima u budućnosti", kazala je Mej na konferenciji za medije na Londonskom samitu.

Takođe je najavila dugoročno povećanje finansijske podrške regionu od preko 95 odsto, od 20 miliona funti do 2020-2021.

"Podrška će biti iskorišćena za projekte koji će zaista pomoći da se vidi razlika, poput jačanja javne administracije, u Makedoniji i Crnoj Gori, koji će ubrzati reformu sudstva na Kosovu i Albaniji, poboljšati biznis ambijent u BiH i Srbiji. Novac će biti iskoriščen i za razvoj informatičkih vještina za milion osnovaca u regiji, kako bi uspjeli da ostvarite svoj potencijal u modernom svijetu", poručila je premijerka Velike Britanije.

Velika Britanija, domaćin Samita, želi evropski, propsperitetan i stabilan region, iako za manje od godinu napušta EU.

Mej je ranije danas tokom Samita uvjeravala da će im geostarteške obaveze i odgovornosti i dalje biti jednako važne.

"Napuštamo EU sljedećeg marta, ali u potpunosti ostajemo posvećeni propseritetu Zapadnog Balkana i cijele Evrope", saopštila je Mej.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.