Festival umjetničke muzike “Espressivo“ na Cetinju od 15. jula do 10. avgusta
Vladin Dom Cetinje

Umjetnost na dohvat srca

Festival umjetničke muzike “Espressivo“ na Cetinju od 15. jula do 10. avgusta

Festival umjetničke muzike “Espressivo“ , koji se već 11 godina organizuje na Cetinju, biće održan od 15. jula do 10. avgusta u Vladinom domu.

Festival se cijelu deceniju razvijao na konceptu vrhunske interpretacije, umjetničke muzike i stvaranju novih konteksta u kojima se umjetnička muzika može konzumirati. Cilj projekta je realizovati program koji obuhvata raznovrsne segmente muzičkog stvaranja, stvaranje ambijenta za komunikaciju unutar crnogorske muzičke zajednice, saopštili su organizatori.

Festival će u nedjelju, 15. jula u Vladinom domu u svečanoj Sali “Ivan Crnojević” u 21 čas otvoriti klavirski duo “Tra Noi” koji čine Jelena Vukićević Vukmirović i Ivana Pešić. Na programu će biti djela P.I. Tchaikovsky, H. Goetz i S. Rachmaninoff.

Tokom jula sve ljubitelje kvalitetne muzike očekuju još četiri koncerta.

19. jula koncert će imati pijanista Vladimir Viardo, čija međunarodna karijera obiluje se nizom koncerata u "Carnegie Hall"-u, Lonkoln i Kenedi Centrima, "Salle Pleyel"-u i "Concertgebouw"-u.

"Koncertne turneje odvele su ga u vodeće američke, kanadske i evropske gradove, u Aziju i Južnu Afriku, u Izreal, Centralnu i Južnu Ameriku, gdje se pojavljivao kao solista sa većinom najvažnijih svjetskih dirigenata - Mehtom, Mazelom, Daviesom, Suskindom, Šipersom, Kondrašinom, Spivakovim, Đordanom i M. Šostakovičem", saopštili su organizatori festivala.

Naredni koncert rezervisan je za 23. jul i za crnogorski “Clazz Quintet” koji sačinjavaju Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi).

"Članovi Clazz kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama, a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra. Aktivni su svirači i nastupaju što kao solisti na svojim instrumentima, što u raznim kamernim klasičnim i jazz sastavima, promovišući klasičnu i jazz muziku", kažu organizatori.

Nakon crnogorskog kvarteta gost festivala 28. jula biće Silva Skenderi, albanska pijanistkinja koja ima nekoliko stipendija za specijalizaciju: na Muzičkom Univerzitetu Essen, Njemačka, sa prof. Tilom Engelom; iz Italijanskog Instituta za Kulturu na Konzervatorijumu "G.Rosini"; iz ProHelvetia na Muzičkom Univerzitetu u Brasovoj Rumuniji.

Posljednji julski koncert biće održan 30. jula, i ne njemu će svoja umijeća predstaviti tri vrsna umjetnika Viktor Tretiakov i Natalia Likhopoi iz Rusije, i Miran Begić iz Crne Gore.

"Viktor Tretiakov, poznat po svojoj izvanrednoj tehnici i talentu ruski je violinista, pedagog i dirigent koji je dobio sve velike svjetske nagrada kao i priznanja kojima Rusija odlikuje svoje umjetnike. Tri umjetnika nastupiće zajedno sa orkestrom Turksoy koji je platforma maladim talentovanim studentima konzervatorijuma svojih zemalja članica. TURKSOY je organizacija koja postoji od 1992. i od svog osnivanja radi na očuvanju i afirmisanju kulture turkijskih naroda (narodi koji govore turskim jezikom) i njenoj promociji ljudima širom svijeta, gdje i nastupa njihov Međunarodni kamerni orkestar", saopšteno je.

Iste večeri, dogodiće se svjetska premijera festivalske porudžbenice, kompozicije “Divertimento” Milovoja Pićurića, koja je inspirisana nematerijalnim kulturnim nasljeđem Crne Gore, čiji i sama postaje pulen.

U avgustu su zakazana dva koncerta. Prvi od njih šestog u mjesecu, i tom prilikom nastupiće Akeksander i Ivan Rudin iz Rusije, zajedno sa Miranom Begićem, crnogorskim violinistom.

Posljednji festivalski koncert rezervisan je za 10. avgust, a tom prilikom nastupiće “Nova trio” koji čine violinistkinja Tanja Bogdanovć, čelistkinja Maja Antić Kalezić kao i pijanista Oleksij Molčanov.

Svi programi će počinjati u 21 čas, a ulaz je besplatan.

Festival Espressivo je programski satkan od visokih umjetničkih dometa i njegov uticaj u posljednjoj deceniji je primjećen na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. Njegov značaj ogleda se i u interakciji između vrhunskih crnogorskih i svjetskih umjetnika koji pored muzičkog iskustva razmjenjuju energiju, ideje i dovodi do novih izvođenja i novih stvaranja, kažu orgnizatori.

Pored međunarodnog povezivanja, festival je upravo način da se još intezivnije i kvalitetnije pristupi afirmisanju kulture i umjetnosti i upoznavanje ciljnih grupa sa savremenim umjetničkim tokovima.

Festival se organizije pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije, Opšitina Cetinje i Narodnog muzeja Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.