REKOM: Obaveza država je da obilježe Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
Foto:REKOM

REKOM: Obaveza država je da obilježe Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, regionalna Koalicija za REKOM odala je počast žrtvama i pozvala na prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o počinjenom genocidu, objavljenih u brojnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine.

"U Srebrenici je između 11. i 19. jula 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8.000 Bošnjaka i protjerali s tog područja 40.000 žena, staraca i djece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizlazi iz presuda MKSJ-a.

Nakon pada Srebrenice nestalo je više od 7.900 osoba. Do danas je identificirano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica", navodi se u saopštenju Koalicije REKOM.

Podsjećaju, da je Evropski parlament donio rezoluciju kojom je apelovao da se 11. jula proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Koalicija Za REKOM smatra da je institucionalno obilježavanje dana sjećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama.

Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.