Pokošene bjelopoljske maline (VIDEO)
Foto:Privatna arhiva

Uzgajivači izgubili strpljenje

Pokošene bjelopoljske maline (VIDEO)

Uzgajivačima maline vremenske prilike ove sezone definitivno nisu išle na ruku. Epilog su pokošene hiljade sadnica i propale tone ovog zdravog, dragocjenog voća.

Bjelopoljac Dimitrije Radulović sa Kisjelih voda, razočaran jer se kaže otkup vrši selektivno, odlučio je da kosilicom okonča muku koju ima sa malinama. On je odlučio da uništi oko 8 hiljada sadnica jer kaže da desetak dana ne uspijeva da proda ono što ubere.

Maline su, kako kaže, bile njegova jedina nada za prihod, budući da je nezaposlen.Ipak, ne želi više da se ponižava, moleći da se njegov proizvod otkupi.

"I posle svog rada i truda da bi opstali na selu da razvijamo poljoprivredu ovo nam je ostala jedina opcija. Ucjenjivali su nas otkupom, danas ima gajbi, sjutra nema gajbi", kaže njegova komšinica Zorica koja vjeruje da će mnogi slično postupiti.

Rade Raičević vlasnik firme Senzal koja vrši otkup maline sa tog područja, međutim tvrdi da zastoja u otkupu nije bilo. Ipak kaže da prave pauze tokom dana i da proizvođači moraju da imaju razumijevanja. 

"Ja na primjer danas nemam struje do 15 časova. Naravno da za to vrijeme neću vršiti otkup", navodi Raičević koji dnevno ima mogućnost da uskladišti oko 10 tona malina. 

Količine koje prevazilaze njegove kapacitete, prosleđuje hladnjačama u drugim gradovima, što je bilo rješenje do kojeg se došlo uz posredovanje gradonačelnika Bijelog Polja Petra Smolovića i ministra poljoprivrede Milutina Simovića a nakon što su malinari prosuli stotine kilograma tog voća ispred zgrade bjelopoljske Opštine.

Raičević takođe ističe da je kvalitet maline ove godine izuzetno loš ali da su ipak zadržali cijenu od 1 eura po kilogramu.

"Meni je jednog od prethodnih dana pristigla 21 tona maline a propalao mi je 6 tona koje sam platio. Na spisku imam 220 dobavljača i trudim se da  ispoštujem svakog. Uzgajivači moraju imati razumijevanja u smislu da ne donose na otkup maline lošeg kvaliteta, koje ni sami ne bi kupili na pijaci", naglašava Raičević pozivajući sve na korektnu saradnju u cilju zajedničke dobiti.

Napominje da je berba ove godine počela znatno ranije, čak skoro mjesec dana u odnosu na prošlu godinu. Uz to, stalne kišne padavine loše utiču na kvalitet. Dodaje da će za 15tak dana sezona malina biti završena i savjetuje uzgajivačima da sačuvaju svoje potencijale.

"Meni čak ove godine nije stigla nijedna gajba maline I klase. Ipak ja je plaćam kao prvu i svjesno gubim novac. Proizvođači moraju biti svjesni da svaki posao nosi rizik i da zbog toga ne trebaju uništavati malinjake jer za 10 mjeseci ide nova sezona i nove šanse za zaradu", poručuje on.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.