Lidijine slike nude suptilan komentar gradova

Izlaže u Splitu

Lidijine slike nude suptilan komentar gradova

Radovi crnogorske akademske slikarke Lidije Nikčević izloženi su u izložbenom prostoru Loggia, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu.

Izložbu „Premijere 66“ otvorio je 5. jula Viktor Popović, redovni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Lidija Nikčević je ovom izložbom, kako ističe kustos Jakov Andro Škomrlj, uvela pojam "patologije grada".

047IMG5105

"Njene slike istovremeno nude suptilan komentar gradova u kakvima živimo prikazom građevina koje djeluju lišene stanovnika i gradnjom dojma neživog objekta koji samom pojavom paradoksalno može djelovati zastrašujuće živo", naveo je Škomrlj.

On je takođe zapisao da autorka građevine interpretira kao opresivne i toliko velike da idu van okvira slike, a navodi ih kao "postapokaliptične, melankolične i hladne", dodajući da Lidija Nikčević želi istaći 'naklonost' skladnim i stabilnim, strogo geometrijskim formama.

005IMG5012

Izložba "Premijere 66" otvorena je za posjetioce do 13. jula.

Organizatori projekta su Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata – Split, Umjetnička akademija u Splitu kao i Filozofski fakultet u Splitu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.