Parlamentarna diplomatija kao važan mehanizam u međudržavnim odnosima
Foto: Skupština CG

Gvozdenović u Beogradu

Parlamentarna diplomatija kao važan mehanizam u međudržavnim odnosima

Parlamenti Crne Gore i Srbije zajedničkim i sinhronizovanim aktivnostima mogu značajno ubrzati ispunjavanje kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji (EU), saopšteno je na sastanku grupa prijateljstva parlamenata dvije države.

Predsjednik Grupe prijateljstva crnogorskog parlamenta sa Skupštinom Srbije, Branimir Gvozdenović, i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, susreli su se danas u Beogradu sa predsjednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u srpskom parlamentu, Igorom Bečićem i dijelom članova Grupe.

Iz crnogorskog parlamenta je saopšteno da su tokom sastanka razmijenjene informacije o unutrašnjim i međunarodnim aktivnostima dva parlamenta, naročito kad je u pitanju proces evropske integracije, koji je u posebnom fokusu oba zakonodavna doma.

 Gvozdenović je, apostrofirajući značaj bilateralne saradnje dva parlamenta, naročito kroz značajnu formu kakva je grupa prijateljstva, posebno ukazao na mogućnosti parlamentarne diplomatije, u cilju prenošenja jasnih stavova i pozitivnih iskustava i prakse.

On je naročito istakao značaj ekonomske saradnje, posebno imajući u vidu, međusobnu spoljnotrgovinsku razmjenu i turističko tržište Srbije, koje je za Crnu Goru jedno od najznačajnijih.

 Bečić je naglasio  da se zajedničkim i sinhronizovanim aktivnostima dva parlamenta i dvije države, značajno mogu ubrzati aktivnosti na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, te da dvije grupe prijateljstva treba intenzivnije da sarađuju i na tom planu, kao i u svim drugim oblastima.

"Ukazujući na činjenicu da je Grupa prijateljstva sa Crnom Gorom jedna od najbrojnijih u Narodnoj skupštini Republike Srbije,  Bečić je istakao da je bliskost dva naroda toliko čvrsta - da se i odnosi država usmjeravaju u tom pravcu, uvažavajući tradicionalno dobre relacije", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.