Uspješno odrađene još dvije transplatacije bubrega u KCCG
Foto: Ilustracija

Važno podizanje svijesti građana za doniranje organa

Uspješno odrađene još dvije transplatacije bubrega u KCCG

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) su minule sedmice (u srijedu i četvrtak) sa uspjehom urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca.

Najvažnije je da se i primaoci i davaoci organa uspješno oporavljaju. Jedna transplantacija je bila srodnička, majka je dala bubreg ćerki, dok je druga emotivna, supruga je donirala bubreg suprugu, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Podsjećaju da je transplantacioni program  u Crnoj Gori započet prije šest godina, a do danas je u ovoj ustanovi urađeno 37 transplantacija bubrega od kojih 36 sa živog davaoca a samo jedna kadaverična (organi uzeti sa moždano mrtve osobe).

Cilj crnogorskog zdravstvenog sistema, kako se navodi, je da zaživi kadaverična transplantacija, i na taj način bi omogućili  svim pacijentima koji imaju potrebu za transplantaciju organa da i ovaj vid zdravstvene usluge dobiju blagovremeno, bilo u ovoj ustanovi ili u referentnim centrima u okruženju. Na ovaj način bi se izbjegle neželjene posledice a naročito, u poslednje vrijeme sve češći apeli za prikupljanje novca za transplantaciju organa u inostranstvu, jer crnogorska zakonska regulativa dozvoljava doniranje organa od bližih srodnika i od moždano mrtve osobe.

Veoma je važno podizanje svijesti  građana za doniranje organa nakon moždane smrti. Ovim činom bi spasili mnoge živote, zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.