Pohvale Crnoj Gori na godišnjem zasijedanju PS OEBS-a

Pohvale Crnoj Gori na godišnjem zasijedanju PS OEBS-a

Parlamentarna skupština želi da radi više na Balkanu, da bude aktivnija, što se naravno odnosi i na Crnu Goru koja je značajno naprednija od drugih zemalja - kao članica NATO-a i kao kandidat za Evropsku uniju, sto će podrazumijevati i integracioni proces za koji se nadamo i želimo Crnoj Gori da bude još brži. Jer će on samoj zemlji donijeti više saradnje, mira i bolji život, rekao je između ostalog predsjednik PS OEBS-a Džordž Cereteli nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

On se u Berlinu susreo sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem koji predvodi crnogorsku delegaciju na 27. godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Berlinu. 

Cereteli je istakao da sa crnogorskim zakonodavnim domom imaju veoma dobru saradnju, kao i da je u tom smislu predsjednik Skupštine vrlo aktivan kao i članovi delegacije koji često učestvuju u aktivnostima OEBS-a.

Slični tonovi podrške čuli su se i u razgovoru sa generalnim sekretarom PS OEBS-a Robertom Montelom.

- Razgovarali smo između ostalog i o povratku opozicije u Skupštinu, a OEBS je uvijek pozivao na učešće, jer je to način poštovanja demokratije, i zahvaljujemo predsjedniku na smirivanju situacije i što se stara da se ovo dogodi. Misija OEBS-a u Crnoj Gori je vrlo snažna, obezbjeđuje savjetodavnu i podršku reformskim procesima u zemlji, i cijenimo činjenicu da Crna Gora sarađuje sa Misijom na veoma konstruktivan i napredan način –rekao je generalni sekretar PS OEBS.

95

Protekli izbori i dalje unaprjeđenje izbornog procesa bili su tema razgovora predsjednika Skupštine sa direktorkom ODIHR-a Ingeborg Solrun Gisladotir, koja je konstatovala da je vidljiv ogroman napredak izbornog ambijenta u Crnoj Gori kao i namjera državnih organa Crne Gore da se sa time i nastavi, što nije slučaj u svim državama.

93

Brajović je zahvalio na dosadašnjoj podršci ODIHR-a u svim fazama izbornog procesa i izrazio očekivanje da ta podrška neće izostati ni u narednom periodu. On je najavio dalji rad na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva do narednih parlamentarnih izbora 2020. godine.

Predsjednik Skupštine se sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje u novoj Vladi Italije Guljermom Pikijem, koji je potvrdio snažnu podršku Italije evropskoj integraciji Crne Gore.

Brajović je učestvovao i na sastanku Grupe podrške Putu svile u okviru PS OEBS-a, čiji je Crna Gora jedan od 17 država osnivača. Grupa podrške ovoj inicijativi trenutno broji 23 države, a juče se pridružila i Francuska.

97

Delegacija Skupštine Crne Gore je prisustvovala prijemu čiji je domaćin bio predsjednik SR Njemačke Frank Valter Štajnmajer.

Tema ovogodišnjeg zasijedanja PS OEBS-a je „Implementacija obaveza OEBS-a: uloga parlamenata” i okupila je predstavnike parlamenata 56 država učesnica OEBS-a. Pored predsjednika Brajovića, delegaciju Skupštine u Berlinu čine poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević.

Godišnje zasijedanje PS OEBS se održava svake godine u julu mjesecu a sastoji se od sjednica Stalnog odbora, tri opšta odbora i plenarnih sjednica Skupštine.

Parlamentarna skupština postala je jedna od najvažnijih institucija OEBS-a, preuzimajući sve veću ulogu u oblasti demokratskog razvoja i praćenja izbora. Kao jedinstveni forum parlamentarne diplomatije, PS OEBS okuplja više od 300 parlamentarca iz 56 zemalja učesnica, podstiče jačanje međunarodne saradnje u cilju ispunjavanja obaveza OEBS-a u sveobuhvatnom konceptu bezbjednosti koga sačinjavaju političko-vojna, ekonomsko-ekološka, i ljudska dimenzija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.