Otkriveno 20 novih psihoaktivnih supstanici u posljednjih pola godine u Srbiji
Foto: Ilustracija

Borba protiv narkomanije u školama

Otkriveno 20 novih psihoaktivnih supstanici u posljednjih pola godine u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će sjutra biti održana prva sjednica novoformirane komisije za borbu protiv narkomanije u školama na kojoj će tim sastavljen od predstavnika nadležnih ministarstava, psihologa, psihijatara razmatrati načine za suzbijanje upotrebe narkotika među mladima.

Lončar je za RTS rekao da je utvrđeno postojanje 360 kontrolisanih psihoaktivnih supstanici, a da su međunarodne institucije u posljednjih šest mjeseci otkrile 20 novih.

"Mi sve ovo radimo zato što je droga koja dolazi mnogo opasna, dovoljne su dvije ili jedna tableta da se izgubi život", upozorio je Lončar.

On je rekao da je cilj vladine komisije da se što širi krug ljudi, a posebno djece upozna sa posljedicama upotrebe narkotika i kako se postaje zavisnik.

Prema njegovim riječima, jedan od prijedloga koji će komisija usvojiti je obilazak učenika srednjih škola ustanovama u kojima se liječe zavisnici.

Dodao je da je jedna od ideja i da se zaposleni u klubovima i splavovima obuče za pružanje prve pomoći, jer na taj način mogu odmah da reaguju i spasu nečiji život.

"Naš je cilj da pokažemo djeci da ne moraju da konzumiraju ili probaju drogu da bi ušli u neko društvo", rekao je ministar zdravlja i dodao da je neophodno naučiti mlade da je važno da prijavljuju narko dilere i djecu koja konzumiraju drogu.

Kako su prenijeli mediji, četvoro mladih umrlo je u posljednjih mjesec dana u Srbiji zbog upotrebe narkotika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.