Teme Samita Zapadnog Balkana unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbjednosti i političke saradnje
Foto:Tanjug/AP

Danas i sjutra u Londonu

Teme Samita Zapadnog Balkana unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbjednosti i političke saradnje

Peti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa održava se 9. i 10. jula u Londonu, a glavne teme biće unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbjednosti i političke saradnje. Na Samitu učestvuje, na poziv predsjednice Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Tereze Mej, predsjednik Vlade Duško Marković.

Uoči Samita, u ponedjeljak, u Londonu će, na poziv ministra vanjskih poslova Velike Britanje Borisa Džonsona, boraviti ministar vanjskih poslova Crne Gore Prof. dr Srđan Darmanović. Šefovi diplomatija Zapadnbalkanske šestorke će razgovarati sa predstavnicima civilnog društva na temu evropskih integracija, a zatim razmotriti na zasebnom sastanku pitanja bilateralne saradnje, regionalne bezbjednosti i migracija.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić učestvovaće u ponedjeljak u Londonu na sastanku ministara unutrašnjih poslova Zapadnobalkanske šestorke. Teme sastanka, čiji je domaćin britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, su saradnja i razmjena informacija u suočavanju sa bezbjednosnim prijetnjama i unapređenje regionalne u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i nelegalne trgovine vatrenim oružjem, najavljeno je iz crnogorske Vlade.
 

Regionalna saradnja

Berlinski proces je diplomatska inicijativa njemačke kancelarke Angela Merkel čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprijede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Pored premijera Crne Gore,Srbije, Albanije, BiH, Makedonije i Kosova, Britanija je kao domaćin na samit pozvala EU partnere, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Italiju i Sloveniju.  

Kada je riječ o ciljevima Samita, prvi se odnosi na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rješavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne međupovezanosti.  

Drugi cilj odnosi se na regionalnu bezbjednosnu saradnju kako bi se odgovorilo na zajedničke pretnje, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam.  

Lideri Zapadnog Balkana i evropski partneri radiće i na unapređenju političke saradnje radi rješavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja problema koji su proistekli iz sukoba devedesetih, kao i sa ciljem jačanja demokratije i rodne ravnopravnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.