Kraljevčaninu ljekari  u KCCG ugradili pa skinuli spoljnu fiksaciju desnog lakta jer nije imao osiguranje (FOTO)
Klinički centar Crne Gore

Hirurška intervencija

Kraljevčaninu ljekari u KCCG ugradili pa skinuli spoljnu fiksaciju desnog lakta jer nije imao osiguranje (FOTO)

Kako nije imao međunarodnu polisu putnog osiguranja niti novca da plati za skupu hiruršku intervenciju u Kliničkom centru Crne Gore, Radenku Stevanoviću iz Kraljeva najprije je ugrađena a za nekoliko dana skinuta spoljna fiksacija desnog lakta. Pacijent je time bio izložen velikoj opasnosti od mogućih komplikacija i infekcija, smatraju ljekari, javlja RTS.

Radenko je teže povrijeđen nakon pada sa velike visine. Zbrinut je na Ortopedsko-traumatološkoj klinici u Podgorici gdje mu je, zbog otvorenog preloma desnog lakta, ugrađen spoljašnji fiksator.

Problem je nastao kada mu je predočeno da za to mora da plati 1.200 eura.

"Ja to nijesam imao da platim i kaže mi – mi to moramo da skinemo, ideš u Srbiju bez fiksatora. Ja sam ih molio da mi to ostave i da vidim nekako da nađem pare da platim. Oni kažu – mi moramo to da skinemo", kaže Radenko Stevanović iz Kraljeva.

Ljekarima na ortopediji Opšte bolnice u Kraljevu nije jasno zašto je učinjeno tako, jer je pacijent mogao da se transportuje i sa običnom gips longetom. Ovako je uz prelom dobio i infekciju, prenosi RTS.

"Liječena je infekcija. Prethodno su uzimani brisevi. I po dobijanju sterilnih briseva pristupilo se naknadnoj operaciji kada je rađena takozvana hiruška repozicija preloma i ponovna osteofiksacija preloma sa kišnerovim iglama", kaže ortoped Aleksandar Radosavljević za RTS.

Untitled

Foto: Screenshot

U Fondu zdravstvenog osiguranja tvrde da su Srbija i Crna Gora potpisale sporazum o socijalnom osiguranju i da je Radenko imao pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

"Apelujemo na sve sugrađane i na osiguranike Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da prije polaska na put obavezno pribave potvrdu da su naši osiguranici sa kojom, dakle, bez obzira da li naša zemlja ima konvenciju ili bilateralne sporazume sklopljene sa tom drugom zemljom, imaju pravo na pružanje kompletne zdravstvene zaštite u zemlji u koju putuju", navodi Nemanja Velikić, PR Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Srbije.

Radenko se u Kraljevu liječi skoro 10 mjeseci. Jednom sedmično ide na kontrolu ili previjanje, prenosi RTS.

Mnoge komplikacije bi izbjegao da je imao polisu osiguranja ili da se informisao o svojim pravima u slučaju nesreće u inostranstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.