Reagujte na vrijeme: Ova 4 znaka otkrivaju rak dojke!
Foto: Shutterstock

Reagujte na vrijeme: Ova 4 znaka otkrivaju rak dojke!

Ljekar vrši neke testove koji mogu uključiti mamogram, ultrazvuk, biopsiju ili kombinaciju ova tri i određuje da li je to bol kancerogenog porijekla.

Veoma je važno da žene redovno provjeravaju svoje grudi kod kuće, jer ćemo samo tako moći da znamo kada nešto nije u redu sa našim grudima.

Naravno, promjena na dojci nije jedini upozoravajući znak za rak dojke. Dakle, na koje simptome bi trebalo obratiti pažnju?

Promijenjen izgled kože

Hrapavija površina kože, koja je lisnata i zadebljala može biti znak raka dojke. U nekim slučajevima rak dojke blokira kanale koji se protežu od unutrašnjosti do spolja, uzrokujući promjene na površini kože, što može učiniti da koža na grudima izgleda kao kora pomorandže.

Promijenjen izgled bradavica

Neke vrste raka dojke izazivaju preokret ili povlačenje bradavice ka unutra. Obično je to zbog toga što izraslina u grudima mijenja oblik same dojke. U nedavnoj studiji, 7% žena sa dijagnostikovanim rakom dojke prijavilo je abnormalnost bradavica.

Iscjedak iz bradavice

Još jedan abnormalni znak može biti iscjedak iz bradavice, koji nije mlijeko. Iscjedak iz bradavice, u većini slučajeva, srećom, nije znak raka, ali se ipak preporučuje hitna posjeta ljekaru, pogotovo ako imate curenje bez dodirivanja bradavice i ako je iscjedak krvav.

Oticanje i crvenilo

Inflamatorni karcinom dojke često počinje crvenom, upaljenom kožom, pošto ćelije raka zatvaraju krvne sudove kroz koje teče limfna tečnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.