Tajland: Počela evakuacija zarobljenih dječaka i trenera
Foto: AP

Od ostatka svijeta odsječeni zbog nabujale vode

Tajland: Počela evakuacija zarobljenih dječaka i trenera

Spasioci su počeli evakuaciju 12 dječaka i njihovog trenera zarobljenih u pećini na Tajlandu koja je od ostatka svijeta odsječena zbog nabujale vode.

Dječaci i njihov trener u njoj se nalaze već dvije sedmice.

Spasilački timovi ušli su u pećinu oko 10 sati ujutru po lokalnom vremenu, saopštio je šef operacije Narongsak Osotanakorn, prenosi BBC.

Ne mjestu sa kojeg je krenula spasilačka misija povučeni su svi osim ronilaca, ljekara i snaga bezbjednosti.

Dječaci i njihov trener krenuli su u istraživanje špilje još 23. juna, ali od tada ih je bujica odsjekla od ostatka svijeta.U operaciji njihovog izvlačenja učestvuje 13 stranih i pet ronilaca tajlandske mornarice.

Prvi dječaci bi mogli biti izvučeni u 13 sati po našem vremenu, ističu lokalni zvaničnici, a vjeruje se da bi cijela operacija mogla trajati i nekoliko dana.

"Oni su u vrlo dobroj formi, fizički i mentalno. Odlučni su i usredsrijeđeni", istakao je Narongsak.

Ostaje nejasno kako će dječake ronioci tačno izvući iz pećine, ali vjerovatno će dio puta roniti, a dio prepješačiti, tamo gdje nivo vode dozvoli, piše BBC.

Prvi dio trase, kroz potpoljene podvodne uske prolaze, biće ujedno i najizazovniji. Tu će dječaci možda dugo biti pod vodom, sa ronilačkom opremom koju nikada nisu koristili.

Spasioci planiraju da ih odmore u jednoj od usputnih pećina prije samog izlaska na površinu.

U spašavanju dječaka već je poginuo bivši tajlandski marinac koji je u petak ujutru ostao bez vazduha pri dostavi boca sa kiseonikom u lavirintski kompleks pećina.Taj smrtni slučaj je pokazao koliko je težak zadatak koji očekuje spasioce.

Dječaci uzrasta između 11 i 16 godina ostali su hrabri u situaciji u kojoj su se zatekli i u petak veče poslali rukom pisana pisma po jednom od ronilaca.

Dnevnik.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.