Podgorica

Krivična prijava protiv menadžera kafića zbog napada na psa i njegovu vlasnicu (FOTO)

Udruženje prijatelja životinja Podgorica podnijeće danas, kako su najavili, krivičnu prijavu protiv menadžera jednog podgoričkog lokala jer je, kako tvrde, juče fizički napao psa i vrijeđao njegovu vlasnicu a članicu ovog udruženja.

Reagovanje Udruženja u nastavku prenosimo u cjelosti:

Nevladina organizacija "Prijatelji životinja Podgorica" se ovim putem obraća crnogorskoj javnosti i svim relevantnim nadležnim institucijama povodom sve češćih slučajeva zlostavljanja i ubijanja životinja od strane pojedinaca ili organizovanih grupa ljudi, uz napomenu da skoro svi ovi slučajevi ostaju nekažnjeni, a samo oni rijetki prođu sa izuzetno blagim kaznama. Na taj način se počinioci ovih krivičnih djela direktno motivišu i stavlja im se do znanja da će proći nekažnjeno ukoliko povrijede ili ubiju životinju.

Jedna takva nemila scena desila se sinoć, 05.07.2018. oko 21 čas u kafiću Pinta koji se nalazi u podgoričkom Siti kvartu. Naime, članica našeg udruženja je sjedjela u bašti pomenutog lokala sa prijateljicom, dok je pored nje ležao njen vlasnički pas, koji je malog rasta i izuzezno miroljubive naravi. Niko od osoblja lokala našu članicu pri dolasku nije upozorio da je u bašti zabranjeno dovođenje kućnih ljubimaca, a samo par stolova pored je sjedjela gospođa čiji je pas jeo špagete iz tanjira sa stola, što je našu koleginicu navelo da pomisli da su u pomenutom lokalu kućni ljubimci dobrodošli. Poslije određenog vremena odnekud se pojavio pas lutalica, koji je napao njenog psa, a njen pas je u samoodbrani zalajao.

U tom momentu je izašao menadžer pomenutog lokala, Marko P., sa metlom i velikom čašom vode u ruci, kojom je polio pse i otjerao ih iz bašte. Naša koleginica je tada rekla da je mali pas njen, na šta je Marko P. rekao da ga mora odvesti iz bašte, jer rastjeruje goste. Ona je to prihvatila i rekla da će to odmah uraditi, samo da plati račun za popijeno piće. U tom trenutku pas se vratio kod vlasnice, a Marko P. je bez upozorenja uzeo veliku staklenu čašu i svom silinom ga pogodio u leđa i tom prilikom psa ozbiljno povrijedio. Iako jako uznemirena zbog ničim izazvane Marka P.reakcije, naša koleginica je pokušala da mu na kulturan način objasni da nije u redu to što je uradio, na šta joj je on sasuo niz uvreda i pogrdnih riječi u lice, što mogu posvjedočiti i gosti lokala koji su se našoj organizaciji javili putem društvenih mreža i sve to potvrdili.

Naša organizacija će danas protiv Marka P. podnijeti krivičnu prijavu i tražiti od nadležnih organa da bude sankcionisan zbog krivičnog djela zlostavljanje i povrjeđivanje životinja, kao i zbog uvreda iznesenih na račun naše koleginice.

Ovim putem želimo da napomenemo da ova naša reakcija nije zbog toga što je povrijeđen pas naše koleginice, već da bi smo ukazali javnosti na to kakvi sve nasilnici žive oko nas i da građanima skrenemo pažnju da paze u koji će lokal sjesti sa svojim kućnim ljubimcem.

Takođe želimo još jednom da apelujemo na nadležne organe da ovaj i sve druge slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja procesuiraju, a počinioce kazne u skladu sa Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja, kako bi se na taj način svi zlostavljači zapitali da li to smiju da rade.

U razgovoru sa više psihologa, predstavnici naše organizacije su došli do saznanja da se radi o posebnom profilu ljudi, te da njima takvima najveće zadovoljstvo pričinjava da se iživljavaju nad nemoćnima i nezaštićenima. Stoga nije isključeno da osobe takvog psihološkog profila to isto mogu uraditi i djeci.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.