Prije nego što uradite test za trudnoću, treba da znate OVE stvari!
Foto: Ilustracija

Ne piše na uputstvu

Prije nego što uradite test za trudnoću, treba da znate OVE stvari!

Kašnjenje menstruacije jedan je od prvih i glavnih simtpoma trudnoće. Kada se to desi, mnoge žene odmah u apotekama kupuju testove za trudnoću, uopšte ne čitajući uputstvo. Međutim, postoje neke informacije koje tu ne pišu, a važne za svaku ženu.

Svi testovi za trudnoću mjere istu stvar 

Na tržištu ih je deset vrsta, ali bez obzira kojeg je brenda, svaki test mjeri istu stvar – gonadotropin, hormon trudnoće. On u tijelu postoji i kada nijeste u drugom stanju, ali kada dođe do trudnoće, njegova količina u krvi i urinu počinje da raste. Ako dostigne nivo do 25 mlU/mL, test je pozitivan. 

Test se radi ujutro 

Nakon spavanja u kontinuitetu, hormon trudnoće se u urinu skuplja, zato je test urađen odmah ujutro i uz prvo mokrenje najvjerodostojniji. 

Cijena ne govori ništa 

Pri kupovini nemojte gledati cijenu, jer skuplji testovi nijesu precizniji. Svi testovi pokazuju isto! Kod većine je prag od 25 jedinica pokazatelj trudnoće, dok kod drugih može biti i niži, prenosi Super žena. 

Vaše zdravstveno stanje može uticati na rezultate testa 

Određeni lijekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati nivo hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo nijeste trudni. U rijetkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika takođe mogu uzrokovati povećanje hormona trudnoće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.