Nacionalna SOS linija primila skoro 1 000 poziva za tri mjeseca
Ilustracija

Najviše poziva iz Nikšića

Nacionalna SOS linija primila skoro 1 000 poziva za tri mjeseca

Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici je u periodu od 1. aprila do 30. juna 2018. godine primio ukupno 979 poziva, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Tokom prethodnih tri mjeseca pruženo je ukupno 1222 usluge od čega najviše usluga informisanja 615 puta, zatim povjerljivi razgovori 356 puta, 101 psihološko savjetovanje, 80 posredovanja prema institucijama, 14 zahtjeva za smještaj u sklonište i drugo", navode iz Ministarstva.

U periodu april – jun pozivi su pristigli iz 20 opština u Crnoj Gori.

Najviše poziva je stiglo iz Nikšića 505, Podgorice 181, Bara 68, Budve 39, Tivta 26, Bijelog Polja 23, Berana i Rožaja po 19 poziva, zatim Herceg Novog 18. Kotora 17, Petrovca 16, Cetinja 12 poziva, Žabljaka 10 poziva, Ulcinja 8, Mojkovca 5, Šavnika 4, Plava i Gusinja po 3 poziva, Danilovgrada 2 i iz Pljevalja 1 poziv. 

"Nacionalnu liniju najčešće pozivaju žrtve lično, a u ime žrtve pozivaju rođaci, građani i službenici policije i centara za socijalni rad. 

Linija za pomoć žrtvama nasilja u porodici dostupna je svakog petka od 13h do 21h i za žene sa iskustvom nasilja koje govore albanskim jezikom i to na njihovom maternjem jeziku", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, 7 dana u sedmici.

Radom servisa koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

"Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom. Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje", zaključuje se u saopštenju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.