Provjerite boju sekreta, ovakav izgled zahtijeva posjetu ginekologu
Foto: Ilustracija

Otkrijte na vrijeme

Provjerite boju sekreta, ovakav izgled zahtijeva posjetu ginekologu

Zdrava vagina proizvodi sekret koji je vlaži i održava čistom, na sličan način na koji pljuvačne žlijezde djeluju u usnoj šupljini.

Vaginalni sekret je normalna pojava kod polno zrelih žena i kako objašnjava ginekolog Mima Fazlagić najčešće je providan ili bjeličast i bez mirisa.

"Ukoliko sekret promijeni boju i postane žuto-zelene ili neke druge boje, sa primjesama sukrvice kada nije vrijeme za menstruaciju, postane gust i dobije neprijatan miris, potrebno je da se javite ginekologu, jer sve to može biti znak infekcije", navodi Fazlagić.

Sekret je normalan sve dok nema miris i nije propraćen drugim simptomima vaginalnih infekcija (svrab, oticanje, peckanje tokom polnog odnosa ili uriniranja, bol, osip i crvenilo genitalnog područja).

Neke promjene tokom ciklusa su normalne, dok druge treba provjeriti kod doktora.

Providan sekret

Ovo je normalan i redovan sekret, a možda ćete primijetiti da se povećava nakon vježbanja i vođenja ljubavi. Količina ovog sekreta koji vaša vagina svakodnevno proizvodi varira u zavisnosti od vašeg menstrualnog ciklusa.

Mliječno bijeli sekret

Ovakav sekret je takođe normalan i može da se pojavi u različitim vremenima u mjesecu. Ipak, obratite pažnju na simptome kao što je svrab, jer to može da bude znak infekcije.

Lepljivi sekret

Prije ovulacije nivo estrogena raste i to može da uzrokuje pojačan lepljivi sekret. Ovo je obično znak, kažu stručnjaci, da ste plodni.

Roze sekret

Najčešće se javlja dan ili dva pred samu menstruaciju. Ako još uvijek ne treba da dobijete menstruaciju, a primijetili ste roze sekret ili onaj sa sukrvicom, obratite se svom ginekologu. To može da bude simptom infekcije, polipa ili trudnoće.

Bijeli i grudvast sekret, poput sira

Dok je mliječno bijeli sekret normalan, sekret poput sira nije. Najvjerovatnije je riječ o gljivičnoj infekciji. Drugi simptomi su peckanje, svrab, suvoća...

Sekret snažnog mirisa, poput ribe

Sekret ne smije baš imati miris. Ako primijetite snažan miris ribe, to bi mogao biti znak da imate bakterijsku vaginozu, mada vam je možda samo poremećena ph vagine. Bakterijska vaginoza je najčešći uzrok upale vagine. Nastaje zbog neravnoteže normalne vaginalne flore prilikom čega se količina dobrih laktobacila smanjuje, a raste broj različitih loših bakterija, koje normalno nijesu prisutne ili su prisutne u vrlo maloj količini. Prepoznaje se po pojačanom vaginalnom iscjedku sivkaste boje i neprijatnom mirisu.

Izvor: Žena Blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.