Crnogorci
Foto: Ilustracija

Izdato više od 2,5 miliona elektronskih recepata

Crnogorci "popili" 16,3 miliona eura lijekova od početka godine

Građani Crne Gore su za prvih pola godine “popili” oko 16,3 miliona eura lijekova, pri čemu se najviše tražio monopril plus, medikament koji koriste pacijenati sa povišenim krvnim pritiskom.

Naime, podaci Fonda za zdravstveno osiguranje FZO dostavljeni Dnevnim novinama, pokazuju daje u periodu od 1. januara do 1. jula izdato više od 2,5 miliona elektronskih recepata.

“Od početka ove godine pa do 1. jula, izdato je ukupno 2.519.093 elektronska recepata. Od ukupnog broja, 1.174.700 recepata izdato je u privatnim, dok je u Montefarmovim apotekama izdato 1.344.393 recepata”, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda Sead Čirgić.

On je kazao da je za izdate ljekove Fondu do 1.jula fakturisano 16,3 miliona eura.

“Za realizovane recepte u privatnim apotekama gdje je izdato 1.174.700 kutija Ijekova Fondu je fakturisano oko 4,8 miliona eura, dok je za recepte izdate u Montefarmovim apotekama fakturisano 11,4 miliona eura, tako da je ukupno fakturisano nešto manje od 16,3 miliona eura”, precizirao je Čirgić.

Lijek koji su građani najviše tražili u ovom periodu je monopril plus koji koriste pacijenati sa povišenim krvnim pritiskom. Za ovaj lijek idato je 14.716 recepata.

Na drugom mjestu liste najtraženijih ljekova nalazi se presolol, lijek koji se takođe koristi u liječenju krvnog pritiska, a koriste ga i pacijenti koji boluju od angine pektoris, sa 39.003 izdata recepta.

Za rapten duo, koji se koristi za ublažavanje bola, zapaljenja i smanjenje otoka zglobova, tetiva i mišića, izdato je 36.976 recepata.

Slijede siofor, koji koriste pacijenti koji imaju problem sa dijabetesom tipa 2, sa 28.635 izdatih recepata i bromazepam, lijek koji se koristi za smirenje, sa 27.803 izdatih recepata.

Izvor: Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.