Na putu ka EU kvalitet važniji od brzine
Sa konferencije, Foto:Anadolija

Konferencija u Podgorici

Na putu ka EU kvalitet važniji od brzine

Evropski fondovi ključna su stvar članstva država u EU, a na putu ka punopravnom članstvu kvalitet sprovedenih reformi važniji je od brzine pregovaranja, poruke su sa današnje debate „Pregovori sa EU: nekad i sad“, koja je održana u Podgorici.

Pregovori Crne Gore sa EU oko punopravnog članstva počeli su prije šest godina. Crna Gora je do sada otvorila 31 od 33 poglavlja, dok je tri privremeno zatvorila. 

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević kazao je da svi procesi koji se sprovode tokom pregovora o članstvu, vode se zbog crnogorskih građana. 

„Dobro je što smo krenuli od starta sa poglavljima 23 i 24, treba da dokažemo dodatnu spremnost. Dobro je što je EU prepoznala da podrži reforme kroz određenu finansijsku pomoć. Fondovi EU su ključna stvar koju mi možemo imati od članstva u EU. Sve je više izazova, Evropska komisija dolazi sa novim pravilima, zahtjevima i standardima i mi se moramo prilagođavati svemu tome. Od početka našeg procesa, moto nam je kvalitet prije brzine“, poručio je Drljević, javlja Anadolija.

drljevicaa

Moramo se prilagođavati standardima EK, foto:Anadolija

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, govoreći o iskustvima Hrvatske tokom pregovaranja o punopravnom članstvu, posebno je istakao poglavlja koja se odnose na pravosuđe. 

„Najzahtjevnija poglavlja su bila ona sa puno mjerila. Najvažnije je naglasiti pravosuđe. Imali smo velike društvene potrese kada je ovo poglavlje u pitanju. Uhapšen je bivši premijer, dva bivša potpredsjednika, to su bili veliki društveni potresi. Ali, bitno je da je čitavo društvo uključeno u pregovarački proces“, kazao je hrvatski ambasador. 

Prema njegovim riječima, Hrvatska je u proteklih pet godina uplatila oko dvije milijarde eura za EU fondove, a ukupno je dobila oko tri milijarde eura.

“Dakle, tu smo u plusu oko milijardu eura. Ne smatramo to velikim uspjehom, ali smatramo da ćemo u narednim godinama povlačiti bar milijardu i po godišnje. Mislim da smo dobro iskoristili i da sada imamo dobru platformu da iskoristimo ono što nam je ponuđeno”, pojasnio je Grubišić.

On je istakao da Hrvatska danas ima brojne benefite od članstva, napominjući da se dvije trećine hrvatskih roba i usluga plasira na tržište EU. 

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, govoreći o perspektivi same Unije, istakla je da je Srbiji važno kako će EU da bude sređena. 

„Da jednog dana, kada budemo dio EU, doprinesmo njenom razvoju“, kazala je Miščević. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.