Srbija: Dvije osobe oboljele od groznice Zapadnog Nila
ilustracija

Bolest prenose zaraženi komarci

Srbija: Dvije osobe oboljele od groznice Zapadnog Nila

U Srbiji su do sada potvrđena dva slučaja obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose zaraženi komarci, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zaraženi su registrovani u Južnobanatskom okrugu (opština Pančevo) i na teritoriji Grada Beograda (opština Palilula), a riječ je o ženi i muškarcu starosti 66 i 69 godina i oboje su bili hronični bolesnici, navedeno je na sajtu Batuta.

Do kraja juna ove godine u zemljama Evropske unije registrovano je pet slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila i to četiri slučaja u Grčkoj i jedan u Italiji.

Infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je registrovana Srbije krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2017. godine u Srbiji je registrovano ukupno 574 pacijenta oboljela od groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba.

Groznica Zapadnog Nila je virusno, sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Najviše oboljelih ima u periodu najveće aktivnosti komaraca.

U našoj zemlji prvi oboljeli registruje se, uglavnom, u drugoj polovini jula, a najveći broj oboljelih osoba se prijavljuje tokom avgusta.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.